QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

I když nezaměstnanost kvůli pandemii roste, Plzeňský kraj se stále drží

07.12.2021 10:50

Úřad práce vyhodnotil situaci v oblasti nezaměstnanosti napříč republikou. Plzeňský kraj má dle analýzy ve srovnání s ostatními kraji velmi nízkou nezaměstnanost a tím se řadí mezi pětici nejlepších v Čechách.

IMG_1126

Aktuální situace, kdy pandemie onemocnění covid-19 ovlivnila celý svět, významně zasáhla také náš kraj. Proto jsem velmi ráda, že ve srovnání s ostatními kraji udržujeme nízký počet nezaměstnaných obyvatel kraje i v tomto náročném období. Hodnota 2,6 % nezaměstnaných řadí Plzeňský kraj na přední místa v celé České republice. Ve spolupráci s Krajskou hospodářskou komorou Plzeňského kraje a Úřadem práce Plzeň monitorujeme trh práce a snažíme se zareagovat tak, abychom využili veškeré naše možnosti k pomoci těm, kteří o práci přišli nebo ji dlouhodobě hledají,“ říká hejtmanka Ilona Mauritzová.

Ke konci října letošního roku se Plzeňský kraj se svými 2,6 % nezaměstnaných zařadil mezi pětici nejlepších krajů v České republice. Dlouhodobě vysokou nezaměstnanost pak mají kraje Ústecký a Moravskoslezský s hodnotou více než 5 %. Průměr v nezaměstnanosti na ČR pak je hodnota 3,4 %.

V Plzeňském kraji je nejvyšší počet nezaměstnaných k 31. říjnu na Rokycansku se 3,15 %, následuje Domažlicko s 2,93 % nezaměstnaných. Naopak nejnižší hodnotu vykazuje okres Plzeň-jih s 2,16 % nezaměstnaných obyvatel.

„Hodnota nezaměstnanosti v Plzeňském kraji je nízká i přesto, že některé firmy omezovaly výrobu, jako například ve společnosti Panasonic na Borských polích v Plzni. Tam by se změny měly dotknout až 500 zaměstnanců. V tomto případě hledáme cestu společně s Plzeňským krajem a Úřadem práce v Plzni“ říká předsedkyně Rady hospodářské a sociální dohody Plzeňského kraje a ředitelka Krajské hospodářské komory v Plzeňském kraji Radka Trylčová a dodává: „Pro tyto zaměstnance je třeba zjistit evidenci v databázi Úřadu práce Plzeň, poradenství a především jednání s lokálními firmami, které o ně již nyní podle našich informací projevily zájem“.

 

foto: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24