QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Inflace a její dopady: Kde se zdražení projeví nejvíce?

05.12.2021 14:30     13.12.2021 18:00

Inflace neustále roste a nic nenaznačuje tomu, že by měla v blízké době zpomalit. Svého pomyslného vrcholu má podle odborníků dosáhnout v lednu příštího roku, kdy by se její výše měla pohybovat mezi 7 až 8 %.

Peníze_pixabay

Češi se musí podle slov odborníků připravit na horší časy, které budou doprovázeny masivním zdražováním. Inflace pravděpodobně dosáhne až 8 %

Pandemie koronaviru uštědřila světovým ekonomikám citelnou ránu. Ta se projevuje převážně rychle rostoucí inflací, která u nás dosáhla už 5,8 %. Jedná se tak o nejvyšší míru růstu spotřebitelských cen od roku 2008.

Momentálně se česká ekonomika nachází v jednom z nejsložitějších období v historii, které se pravděpodobně protáhne i do příštího roku. Podle analytiků by se měla situace rapidně zhoršit v lednu, kdy se inflace bude pohybovat mezi 7 až 8 %.

Poté by měl růst inflace začít zpomalovat. Samotná Česká národní banka předpokládá, že se jí ve čtvrtém čtvrtletí příštího roku podaří snížit inflaci na 4,1 %. K ideální míře 2 % by se měla přiblížit až začátkem roku 2023.

Úrokové sazby porostou i v příštím roce

S růstem inflace svádí nemilosrdný boj právě Česká národní banka. Ta se s ní snaží bojovat pomocí zvyšování základní úrokové sazby, která aktuálně činí 1,5 %. Tím však její zvyšování nekončí. Cílem má být sazba 2,5 %, které se dočkáme nejspíše začátkem příštího roku.

Agresivní zvyšování základní úrokové sazby má samozřejmě vliv na cenu úvěrů, a to především hypoték. Jejich průměrný úrok v současnosti dosahuje 2,43 %. Reálně ale klienti jen těžko seženou hypoteční úvěr se sazbou pod 3 %.

Už teď je tedy jasné, že velká část zájemců o hypotéku neuspěje. Trn z paty jim mohou v případě drobných oprav a rekonstrukcí vytrhnout běžné spotřebitelské úvěry, které pro ně budou mnohem dostupnější. Při jejich výběru by ale měli být opatrní.

Odborníci včele s finančními poradci doporučují, aby klienti k srovnání dostupných půjček přistupovali pečlivě a zodpovědně. Většina z nich totiž souhlasí s první nabídkou půjčky, která se jim naskytne. Často tak promarní šanci získat mnohem výhodnější úvěr, se kterým by mohli ušetřit i tisíce korun měsíčně.

Zdražování se projeví téměř ve všech odvětvích

Nezadržitelný růst inflace sebou nese i citelné zdražení většiny zboží a služeb. Toho jsme si v posledních měsících mohli všimnout hlavně u cen energií. Koncem listopadu ohlásila další zdražování společnost Innogy, které zvýší cenu elektřiny o 19 % a cenu plynu o 15 %.

Její kroky bude následovat i ČEZ, E.ON a Nano Energies, které plánují navýšení v řádu stovek korun. Dobrou zprávou pro jejich klienty je již schválené nulové DPH na elektrickou energii a plyn, díky kterému mohou alespoň trochu ušetřit. Zdražování energií však bude pokračovat i v příštím roce, což se promítne na cenách v ostatních odvětvích.

Češi si tedy připlatí nejen za spotřební zboží, ale i za náklady na bydlení. Spolu s nimi prostou ceny u produktů, jako je obuv, oděvy nebo nábytek a bytové doplňky. Vyšší částky si budeme muset připravit i při návštěvě kultury a stravovacích či ubytovacích zařízení.

Nepříznivé situace na trhu si začínají všímat i běžní občané, jejichž důvěra v českou ekonomiku pomalu klesá. Podle dat ČSÚ se důvěra ze strany občanů snížila od října o 8,1 %, tedy na 90,4 %. Jedná se o jednu z nejnižších hodnot zaznamenaných mezi lety 2003 až 2020.

Odborníci radí investovat

To, že je ekonomická situace opravdu vážná, nelze popřít. Odborníci z ní vidí možné východisko v podobě investování. Pomocí něj mohou klienti zhodnotit své volné prostředky i navzdory rostoucí inflaci.

Nejhorším možným řešením má být ukládání financí na běžném bankovním účtu. Jako mnohem lepší se jeví spořící účty či podílové fondy. Jejich výnosy ale míru inflace převýšit nedokážou. K tomu jsou vhodnější rizikovější aktiva jako akcie, dluhopisy nebo často diskutované kryptoměny. 

 

foto: Pixabay

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24