QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Inspekce udělila milionovou pokutu. Stavební firma ohrozila životní prostředí - FOTKY

06.03.2020 12:12

Firma Eurovia CS použila k terénním úpravám v obci odpadní zeminu ze staveniště v Holoubkově. Jednalo se o zbytky stavebních materiálů i zeminu páchnoucí po ropných látkách.

2
21

EUROVIA CS od března do srpna 2017 použila k terénním úpravám v obci Břasy 9333,9 tun odpadní zeminy z rekonstrukce ulic ve Starém sídlišti v Holoubkově. Porušila tak zákon o odpadech. Pracovníci České inspekce životního prostředí (ČIŽP) z Plzně jí za to vyměřili pokutu ve výši 1,5 milionu korun.

V říjnu 2018 zahájila ČIŽP kontrolu firmy CREDITIMMO, která se týkala nakládání s odpady na jejích pozemcích v obci Břasy. "Zjistili jsme, že se na předmětných pozemcích nacházely na různých místech tisíce tun převážně stavebních odpadů, které tam převážně navezla firma EUROVIA CS, a.s. Směsi nebo oddělené frakce betonu, cihel, tašek a keramických odpadů, zemina a kamení, tři fůry tmavší výkopové zeminy, ze kterých se linul zápach charakteristický pro ropné látky. Některé odpady už byly porostlé vegetací, jiné byly navezeny nedávno,“ řekla Petra Horčicová, ředitelka Oblastního inspektorátu ČIŽP v Plzni.

Maximální hranice sankce podle zákona je stanovena na 50 milionů korun. "Porušení povinností je tedy považováno za velmi společensky nebezpečné, mohou být totiž závažně narušeny jednotlivé složky životního prostředí. ČIŽP při stanovení pokuty vycházela zejména z charakteru, druhu a množství odpadů, se kterými obviněný nakládal v rozporu se zákonem. V tomto případě se jednalo o velmi velké množství. Nakládání s odpady spočívalo v jejich využití k terénním úpravám na předmětném pozemku, kde byly povoleny hrubé terénní úpravy pouze štěrkem,“ dodává mluvčí inspekce Radka Nastoupilová.

Pokuta pro firmu Eurovia je od 1. února letošního roku pravomocná.

FOTO: ČIŽP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24