QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Inspektoři SZPI odhalili květák s koktejlem pesticidů

05.12.2018 18:21

Státní zemědělská a potravinářská inspekce varuje před závadným květákem z dovozu. Nadlimitní hodnoty pesticidů zjistili inspektoři u květáku, který pochází z Polska.

Květák

Inspektoři zjistili závadný květák z Polska v rámci kontrol čerstvého ovoce a zeleniny.

SZPI provádí cílené kontroly cizorodých látek v sortimentu čerstvého ovoce a zeleniny. Tentokrát inspektoři odhadlili nevyhovující šarži čerstvého květáku ve velkoskladu společnosti BOVYS, s.r.o. se sídlem v Dědové.

"Jednalo se o čerstvý květák od dodavatele Vegamix, Rudno Gorne 43, Wawrzeńczyce, země původu: Polsko, u kterého laboratorní rozbor SZPI potvrdil nadlimitní přítomnost tří druhů pesticidů," informoval mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Testy odhalily v květáku nadlimitní množství pesticidu flonicamid ve zjištěné koncentraci 0,15 miligramů na kilogram, limit je přitom 0,03 miligramů na kilogram, methomyl ve zjištěné koncentraci 0,029 miligramů na kilogram, limit je 0,01 miligramů na kilo a tebuconazole, jehož zjištěná koncentrace činila 0,34 miligramů na kilogram a limit je 0,05 miligramů.

"Ze zjištěných skutečností vyplývá, že provozovatel porušil Nařízení (ES) č. 396/2005 o maximálních limitech reziduí pesticidů v potravinách a krmivech a SZPI zahájí správní řízení o uložení pokuty," dodal Pavel Kopřiva.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24