QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Internetové podvody nabírají na intenzitě! Policie na Plzeňsku řeší několik případů

12.11.2019 7:44

S příchodem nákupů vánočních dárků policie na Plzeňsku eviduje nárůst počtu podvodů v souvislosti s internetovým prodejem. Lidé platí za zboží předem, zásilku ale nedostanou.

DSC05279

S největší pravděpodobností předvánoční nákupy stojí za nárůstem počtu případů podvodů na internetových prodejních portálech. Policie na Plzeňsku aktuálně řeší několik případů, kdy lidé prodejcům naletěli.

"Na teritoriu Územního odboru Plzeň-venkov se v současné době množí podvody na internetu," potvrdila mluvčí policie Ivana Jelínková s tím, že souvislost s nákupy vánočních dárků je nejspíš jasná.

Napálených lidí přibývá napříč Plzeňskem. "V těchto dnech se na policisty z obvodního oddělení Přeštice obrátil 57letý muž z obce na Přešticku. Muž si asi v polovině října letošního roku objednal na jednom z internetových portálů štípač na dřevo. Dle instrukcí portálu zaplatil za zboží požadovanou částku ve výši téměř šest a půl tisíce korun. Přesto, že zákazníkovi přišla faktura za zakoupené zboží, štípačku do dnešní doby neobdržel. Další nemilou zkušenost s online nákupem má 39letá žena z Nýřanska. Ta si přes internet objednala hrací konzoli v částce téměř tři a půl tisíce korun. Přesto, že splnila podmínky prodávajícího, do současné doby zboží neobdržela. Policisté oba případy kvalifikovali jako trestný čin podvod," vyjmenovává aktuální případy policejní mluvčí.

Policie bije na poplach! Obezřetnost je na místě, peníze předem neposílejte...

Uvedené případy bohužel nejsou ojedinělé. "Chtěli bychom apelovat na všechny internetové zákazníky, aby si objednávali zboží pouze u renomovaných a prověřených on-line obchodníků. Varovným signálem může být podezřele nízká cena, na kterou podvodníci zákazníky často lákají, ale také třeba požadování platby předem na účet bez možnosti dobírky. Rovněž doporučujeme sledovat recenze a důvěryhodnost portálu, kde nakupujete. Nikomu přes internet neposkytujte své identifikační údaje, a už vůbec neposílejte kopie svých dokladů. Podvodníci jej totiž mohou následně využít k podvodům tím, že se schovají za získanou identitu," pokračuje mluvčí policie.

Velkou pozornost by zájemci o nákupy přes internet měli věnovat při shánění věcí na bazarových internetových stránkách. Jednotlivé prodejce by si měli nejprve prověřit. "Pokud byste se přes všechna varování stali obětí internetového podvodu, obraťte se na Polici České republiky. V takových případech je dobré doložit například emailovou komunikaci s prodejcem nebo kontakt na dané internetové stránky," uzavírá Ivana Jelínková.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24