Jaderný expert František Hezoučký z Fakulty strojní ZČU získal státní vyznamenání

29.10.2020 18:29

Medaili za zásluhy I. stupně, za zásluhy o stát v oblasti hospodářské udělil u příležitosti státního svátku 28. října prezident Miloš Zeman bývalému řediteli Jaderné elektrárny Temelín.

František Hezoučky

František Hezoučký nyní přednáší na Západočeské univerzitě na katedře energetických strojů a zařízení Fakulty strojní. 

František Hezoučký pracoval celý profesní život pro českou a slovenskou jadernou energetiku, a to od roku 1966, kdy jako čerstvý absolvent nastoupil do elektrárny v Jaslovských Bohunicích. 

Podle proděkana Fakulty strojní ZČU Jana Zdebora, který je zároveň vedoucím oddělení jaderné energetiky katedry energetických strojů a zařízení, patří František Hezoučký rozhodně k oporám celého týmu. „Je to jediný člověk v České republice, jenž se zúčastnil spouštění všech českých i slovenských jaderných elektráren, a jeho zkušenosti jsou tedy nedocenitelné. Je skvělé, že se o ně může dělit s našimi studenty a předávat je tak dál,“ říká Jan Zdebora.

František Hezoučký získal v roce 2017 od rektora ZČU Miroslava Holečka pamětní medaili za dlouholetou významnou činnost pro ZČU, její rozvoj a spolupráci s vnějším prostředím včetně zahraničí. 

Na Západočeské univerzitě se samozřejmě zapojuje také do tradičních Jaderných dnů. Akce, která přibližuje oblast využití jaderné energie zejména studentům středních a vysokých škol, se letos konala podesáté. Spolu se ZČU ji organizovala společnost ŠKODA JS a CENEN a Hezoučký byl tentokrát odborným garantem sekce Nové projekty a technologie pro Jaderné elektrárny v rámci celostátní online konference Nový jaderný zdroj pro ČR – stav přípravy v r. 2020.

Doc. Ing. František Hezoučký, Ph.D., je vědecko-výzkumným pracovníkem katedry energetických strojů a zařízení Fakulty strojní ZČU. Je absolventem katedry tepelně energetických zařízení FSI ČVUT a oboru Jaderná technika při SVŠT a ČVUT. Po studiu pracoval v mnoha technických funkcích na jaderných elektrárnách A1 v Jaslovských Bohunicích, byl hlavním inženýrem spouštění všech čtyř bloků jaderné elektrárny v Dukovanech. V letech 1993-1999 působil ve společnostech Westinghouse a Colenco. V roce 1999 jako ředitel divize výstavby jaderné elektrárny v Temelíně spustil oba nové bloky,“ stojí v odůvodnění státního vyznamenání.

 

Foto: Západočeská univerzita v Plzni

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24