QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Do České řeky v zoo se ponořila vodní nymfa - FOTKY

11.07.2017 13:19

Tradiční čištění České řeky v plzeňské zoo bylo letos především velkou podívanou pro pány. Do vody se totiž ponořila krásná najáda. Práce se nicméně také musela udělat...

foto-qap-cz (22)
foto-qap-cz (22)foto-qap-cz (7)foto-qap-cz (18)foto-qap-cz (3)foto-qap-cz (21)foto-qap-cz (1)foto-qap-cz (17)foto-qap-cz (19)foto-qap-cz (24)foto-qap-cz (25)foto-qap-cz (26)foto-qap-cz (29)foto-qap-cz (34)foto-qap-cz (35)foto-qap-cz (37)foto-qap-cz (38)foto-qap-cz (39)foto-qap-cz (42)foto-qap-cz (44)foto-qap-cz (48)foto-qap-cz (50)foto-qap-cz (53)

Česká řeka je součástí statku Lüftnerka v horní části zoologické zahrady. V průběhu léta projde obří akvárium, které je ve spodní části řeky, několikrát čištěním. Letos zahájila tradiční "gruntování" najáda, což je podle řecké mytologie vodní nymfa nebo polobohyně. Často jsou ovšem najády připodobňovány k naší Rusalce.

"V těchto vodních openair akváriích v létě rostou řasy, filtrace nestačí. Zveme proto najády a žádáme je, aby nám ta skla vyčistily," říká v nadsázce ředitel zoo Jiří Tárvníček.

Najáda se skutečně objevila a dokonce i část skel vyčistila. Do vody se ovšem musel ponořit také potápěč a práci odvést. "Pozvali jsme i potápěče Zdeňka Břízu, který je zahradník a stará se o plazy, udělal si potápěčský kurz a ten to dočistí. Je to každoroční operace, protože řasa se dělá díky sluníčku. Čím je ho víc, tím víc to zarůstá a musíme to čistit," dodává Jiří Trávníček.

Vodní soustava Česká řeka představuje řeku Úhlavu od Šumavy až po rybníky v nížinách...

Čištění akvarijních skel probíhalo v největší části řeky. "Máme tady asi deset akvárií. Toto je největší, je to zhruba dvě stě metrů krychlových, nad tunelem je to rozdělené mříží na malé a velké ryby. Představuje rybník, celý systém je tematicky jako české řeka. My jsme vybrali Úhlavu, která teče ze Šumavy a ukazujeme tak všechna čtyři rybí pásma. První je pstruhové, tady už jsme v nížině, v rybničním prostředí. Když půjdete dál do svahu, tak uvidíte všechna rybí pásma, je to asi padesát druhů středoevropských ryb," popisuje ředitel plzeňské zooloické zahrady.

Čištění akvária probíhá dvakrát až čtyřikrát během léta podle toho, jak rychle sklo zarůstá řasou, což závisí zejména na slunečném počasí.

FOTO: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24