QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Jak čerpat ošetřovné během posledního říjnového týdne

22.10.2020 19:29

Spousta rodičů čerpá v době karantén nebo uzavření škol ošetřovné na své děti. V dalším týdnu je ovšem ve středu státní svátek a hned po něm podzimní prázdniny.
 

deti2

Ze zákona není možné čerpat ošetřovné během prázdnin a tzv. ředitelského volna. Konkrétně v týdnu od 26. října do 1. listopadu došlo k souběhu několika typů dnů. Ve středu je státní svátek, následují dva dny podzimních prázdnin a víkend.

Rodiče budou moci teda čerpat ošetřovné následovně:

26. 10. - 27. 10. ošetřovné bude náležet, školy jsou uzavřené nařízením vlády
28. 10. - ošetřovné bude náležet, jedná se o státní svátek
29. 10. - 30. 10. ošetřovné nenáleží, jedná se o dlouhodobě avizované podzimní prázdniny – rodič musí řešit se zaměstnavatelem např. dovolenou
31. 10. – 1.11. ošetřovné bude náležet, jedná se o víkend

Formulář na ošetřovné v nařízené karanténě nebo uzavřené škole se v současné chvíli aktualizuje na nové podmínky a bude k dispozici v příštím týdnu. Nový formulář vyplníte a předáte zaměstnavateli nejdříve po skončení kalendářního měsíce, tedy na začátku listopadu.

Ošetřovné se ukončovat během podzimních prázdnin nemusí, ve výkazu úéče pouze rodič označí dny, kdy o dítě pečoval. Zaměstnavatel pak vyznačí čtvrtek a pátek jako pracovní dny. Bude tedy záležet na rodiči, jak si vyřeší se zaměstnavatelem volno. Situace bude stejná jako jakékoliv jiné prázdniny, když potřebuje být s dítětem doma. Někteří rodiče si vybírají dovolenou, jiní využívají pomoci od příbuzných.

Foto: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24