QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Jak probíhají volby v drive-in stanovišti v Plzni? Volič popsal dojmy - FOTKY

30.09.2020 11:45

Pouze dnes je možnost volit pro osoby v karanténě nebo izolaci. Až do 15 hodin je otevřené drive-in stanoviště v DEPO2015. Několik voličů už tuto možnost využilo. Přinášíme Vám s nimi rozhovor.

_IGP2079
_IGP2068_IGP2066_IGP2075_IGP2069_IGP2079_IGP2076_IGP2066

Atmosféra v drive-in stanovišti v DEPO2015 je poklidná, lidé od 7 hodin přijíždí volit do krajských a senátních voleb. Z rozhovorů je patrné, že pokud někdo vnímá volby jako občanskou povinnost, nezabrání mu karanténa ani izolace. Všichni pracovníci mají na sobě ochranu úst a nosu neustále, volič roušku či jinou ochranu úst a nosu sundá jen při kontrole podoby s fotkou na OP. A to ještě za zavřeným okýnkem u auta.

Pouze dnes, ve středu 30. září, mají možnost zúčastnit se voleb lidé v karanténě nebo izolaci. Přinášíme pocity a názory osob, které této možnosti využily.

Účastníte se každých voleb?

J: Ano, považuji to za jeden z mála možných prostředků, jak je možné se vyjádřit a ohodnotit politiky. Krajské volby dokonce považuju za více osobní a s větším dopadem.

Z: Ano zúčastňuji se každých voleb.

Jsou pro Vás volby občanská povinnost nebo Vás napadlo, že letos k volbám nepůjdete, protože nemůžete jít v řádném termínu?

J: Neberu to ani jako povinnost, ale beru to tak, že kdo nechodí volit, nemá právo se pak vyjadřovat k tomu, co se děje. O tom, že nepůjdu k volbám, jsem neuvažoval.

Z: Volby jsou pro mě občanskou povinností. Nenapadlo by mě se nezúčastnit.

Bylo Vám příjemné volit v prostředí drive-in voleb?

J: Nejednalo se o nic speciálního, spíš bylo vidět, že sama komise ještě není úplně připravena na danou situaci. Když z mé ukázané SMS pochopili, že nejsem jen v karanténě ale SARS-CoV-2 pozitivní, tak byla vidět změna chování a větší ostražitost než předtím.

Z: Volit v drive-in bylo pro mě mnohem příjemnější. Přišlo mi to více v klidu a soukromější.

Jak drive-in volby probíhaly?

J: Přijeli jsme autem do DEPO2015, zde už byly ukazatele, kudy máme jet. Stála tu dvě policejní auta. Byly zde dvě volební „zastávky“. Po příjezdu pracovník přišel k autu, požádal o pootevření okénka, vysvětlil nám, že potřebuje vidět občanské průkazy a doklad o tom, že jsme v karanténě (my ukázali SMS od laboratoře / hygienické stanice). Následně si vzal OP a řekl, ať zavřeme okénko a sundáme roušky a respirátory. Byla totiž potřeba shodu podoby s fotkou na OP. Poté odešel do zázemí za plentou, pravděpodobně nás vyřadil z volebního seznamu pro řádné termíny a pak s kolegou přinesli urnu, do které jsme vhodili hlasovací lístky v obálkách, které nám pracovník dal, když nám vracel OP. Pak už jsme mohli odjet.

Z: V drive-in to probíhalo tak, že po příjezdu k danému stanu proběhla kontrola SMS o karanténě a kontrola občanského průkazu. Zkontrolovali také foto na občanském průkazu, zda souhlasí s realitou :-) Následně jsme vložili lístky do obálek a vhodili je do urny. Vše v klidu a pohodě.

V kolik jste byl volit? Jaký byl zájem ostatních? Kolony atd.

J: Byli jsme volit hned chvíli po 7. hodině ráno. Před námi bylo jen jedno auto u druhého stanoviště, jinak nikdo další.

Jaký je Váš průběh nemoci? Kde už je ta pomyslná hranice, kdy byste raději byl doma v posteli než u voleb?

J: Průběh nemoci mám velice mírný. Ztratil jsem na začátku jen chuť a čich, žádné teploty ani kašel. Chuť už se začíná vracet. K volbám bych asi nešel až v případě, pokud bych měl opravdu vysoké teploty a byl zesláblý či v nemocnici.

Z: Průběh nemoci je poklidný, bez výrazných projevů. Volit bych nešla, pokud bych opravdu nebyla schopna dopravit se k volbám.

Jaká je vaše představa? Myslíte si, že lidé budou využívat možnost volit drive-in?

J: Já doufám, že ano. Že to nevyužijí jako výmluvu, proč nejít k volbám.

Z: Myslím si, že drive-in je velice dobrý nápad. Umožní lidem v karanténě jít volit.

Jak psychicky zvládáte karanténu? Je pro Vás složité najít si zábavu?

J: Psychicky to zvládám dobře, neberu si to moc osobně – tohle si člověk dobrovolně nevybere. Zábavu si dokáži najít - konzole, televize, knížka. Zároveň ale pracuji na Home Office, takže v kontaktu s kolegy z práce jsem také.

Z: Karanténa pro mě i pro rodinné příslušníky je takové zpestření, že jsem spolu doma víc. Při běžném režimu nemáme takovou možnost společně trávit tolik času.

Co uděláte jako první po skončení karantény/izolace?

J: Minimálně se plánuju vidět s přáteli a těším se taky na větší procházku s rodinou.

Z: Až nám skončí karanténa, tak velice rádi navštívíme rodiče a rodinné příslušníky. Schází nám ten kontakt s nimi. Po telefonu to není ono.

Změnil se Vám pohled na koronavirus, když jste zjistili, že ho máte i Vy? Myslíte si, že je to nafouknutá bublina?

J: Mám mírný průběh, pár lidí kolem mě mělo stejný nebo velice podobný průběh. Vím ale i o jednom o něco vážnějším případu. Je potřeba si informace zjišťovat i jinak než z hlavních médií, kteří hledají hlavně senzace. Osobně už to celé trošku jako bublinu vnímám.

Z: Pohled na koronavirus se nám vůbec nezměnil, jsem stále názoru, že je to nafouklá bublina.

Budete se i nadále chránit a dodržovat všechna opatření, i když budete nějakou dobu na koronavirus imunní?

J: Určitě budu, jsou to nařízení, co se mají dodržovat. Mám také rodinu, kterou chci i nadále chránit. A nikdy nevíte, jak dlouho bude imunita účinná, dokud se to pořádně neprobádá.

Z: Samozřejmě, že i nadále se budu chránit a dodržovat opatření.

Fotky: QAP.CZ

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24