QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Jak s mazlíčky přežít Silvestr? Pomáhá i odvedení pozornosti, říká psí psycholog

30.12.2021 11:01

Noc ze Silvestra na Nový rok je pro zvířata jednou z nejhorších v roce, obzvlášť pokud žijí ve velkoměstě. Psí psycholog Alexandr Skácel radí jak bujaré oslavy mazlíčkovi co nejvíce ulehčit.

IMG_4965-2-2

U těch kdo mají možnost, je nejlepší odjet z velkoměsta, aby se vzdálili od toho nejhoršího. Pokud lidé možnost odjet z města nemají, tak mohou pejska umístit například do koupelny, nebo někam doprostřed bytu, kde se bude bouchání nejméně rozléhat,“ říká psí psycholog Alexandr Skácel.

Pokud má zvíře strach, je dobré vzít ho do náruče, zabavit ho a dát mu péči. Někdy také postačí televize nebo rádio. Můžete využít jakéhokoliv rozptylujícího prvku, který odvede jeho pozornost od hlasitých oslav.

„Zabavit zvíře můžete i jídlem nebo hrou. Můžete se s ním mazlit anebo vymyslet nějaké aktivity, aby na hluk alespoň částečně zapomněl,“ vysvětluje Alexandr Skácel.

Pro zvířata existuje také celá řada léků na uklidnění. Homeopatie je jedna z šetrnějších cest, jak pejskovi pomoct.

„Homeopatie může být velmi účinnou cestou. Lidé dělají největší chybu v tom, že zavolají na poslední chvíli a medicína do silvestrovské noci nestačí zafungovat. Homeopatii je třeba dávat minimálně dva nebo tři dny dopředu a může se dát ještě den potom. Homeopatii osobně preferuji nad léky, ale je samozřejmě o něco pomalejší,“ radí Alexandr Skácel.

Spousta lidí upřednostňuje jako domácí mazlíčky kočky. Ty ale silvestrovskou noc neprožívají tak, jako psy a netrpí takovým stresem.

„Přešlechtěná plemena koček mohou mít podobné problémy jako psy, ale stává se to opravdu výjimečně. Kočka si může někam zalézt a najít si svoje klidnější místečko. Pes si takhle bohužel neporadí,“ říká Alexandr Skácel.

Svého mazlíčka byste hlavně neměli nechávat doma samotného.

„Nejhorší je, když je pes doma sám. Když nechá páníček psa zavřeného doma samotného a odejde oslavovat Silvestra, tak to považuji za opravdové sobectví a nelásku,“ doplňuje Alexandr Skácel.

Malým psům hrozí při vystavení velkému hluku i posttraumatický syndrom, který se posléze už musí léčit silnějšími léky a terapiemi.

„Posttraumatický syndrom se týká hlavně malých psů pod sedm kilogramů. Projevuje se tak, že pes je ustrašený, méně poslouchá, méně žere, někde uslyší zvuk a nadskočí a je celkově nervóznější. Psi se potom léčí pomocí behaviorální terapie a silných léků,“ uzavřel Alexandr Skácel.

 

foto: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24