Jak to aktuálně vypadá v Chorvatsku? Report přímo z místa - FOTKY

08.07.2021 8:31

Také čtete nejrůznější zaručené zprávy z Chorvatska, které se ale často liší. My vám přinášíme věrný obrázek ze dvou chorvatských míst, kde se právě nachází naše redaktorky.

poreč5
poreč5poreč4poreč6poreč7poreč10poreč8poreč64poreč11zrce pagporeč71zrce pag2zrce pag3zrce pag1zrce pag4porečChorvatsko Porečporeč1poreč2poreč3

Jedna z našich redaktorek je právě na ostrově Pag, vyrazila na svoji oblíbenou Zrće beach. To je za normálních okolností ráj pro mladé, jedna velká párty, pláž plná klubů. Jenže koronavirus vše změnil. "Teď je tu postaveno tak o polovinu klubů méně než obvykle. Jezdili sem hodně Italové, Němci...prostě všichni. Dnes jsou tu ale jen Češi, při vstupu do každého klubu kontrolují testy. Když ho nemáte platný, tak vás nepustí," sděluje své zážitky naše redaktorka.

Ani cesta na ostrov Pag nebyla podle představ. Míša ji s partou přátel absolvovala vlakem. "Cesta trvala z Plzně vlakem 25 hodin, pořád jsme někde stáli. Na hranici mezi Maďarskem a Chorvatskem proběhly dvě kontroly," sděluje své ne zrovna příjemné zážitky.

Do Chorvatska vyrazila navíc v době, kdy začaly platit nové podmínky. "Odjížděli jsme v neděli 4. července, jenže ve čtvrtek dopoledne 1. července se objevily první informace o změně podmínek vstupu. Všichni jsme tak museli řešit před cestou ještě testy, s kterými jsme nepočítali, znovu jsme se kvůli tomu museli registrovat do online formuláře. Chorvati testy kontrolovali."

Dobrá zpráva pro turisty je, že ceny zůstaly stejné. "Ceny koronavirus neovlivnil," uzavírá naše redaktorka. 

Další redaktorka QAPu tráví dovolenou na poloostrově Pula, v letovisku Poreč. Volila ale individuální dopravu. "Vyjížděli jsme 1. července asi po čtvrté hodině ráno z Plzně, ten den začaly platit nové podmínky, o kterých jsme se ale dozvěděli až na cestě. Nicméně nikdo nás na hranicích nekontroloval, nebyly ani žádné zácpy," popisuje cestu. Ani na recepci hotelu nevyžadovali žádný doklad o očkování apod.

V letovisku Pula tráví redaktorka dovolenou v hotelu. Kvůli malému zájmu ale nebyl otevřen hotel, který měla původně objednaný. "Je tu určitě méně lidí než obvykle, roušky jsou povinné ve všech vnitřních prostorech například v hotelové restauraci, obchodu apod. Na pláži nejsou žádná omezení," uvádí naše redaktorka.

V hotelu jsou na viditelných místech také umístěné informační tabule s platným opatřením covid-19, jsou podobné jako u nás - roušky, ruce, rozestupy. Je zde všude k dispozici i dezinfekce.

Do Chorvatska aktuálně platí povinnost prokazovat se na hranicích negativním testem (antigen či PCR), covidem prodělaným v posledních 180 dnech nebo alespoň 1. dávkou očkování (22 – 42 dní od aplikace). Výjimku mají děti do 12 let v doprovodu rodičů nebo opatrovníků.

 

QAP.cz
 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24