QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Jak zvládají žáci 1. a 9. tříd distanční výuku? Názory se různí

15.10.2020 18:30

Po třech dnech střídavé výuky na 2. stupni se školy zavřely úplně a na distanční výuku přešly všechny ročníky ZŠ. Jak situaci hodnotí prvňáčci a nejstarší žáci 9. tříd? Dozvíte se v článku.

ufcebnice6

Ředitelé škol zdůrazňují, že distanční výuka je povinná. Pokud se žák neúčastní, je jeho zákonný zástupce povinen ho omluvit podle pravidel stanovených ve Školním řádu. Žáci, kteří nemají možnost pracovat online, si vytištěné úkoly musí vyzvednout přímo ve škole.

Většina základních škol v Plzni využívá k distanční výuce systémy Škola OnLine a MS Teams. První zmíněný systém slouží k zadávání a odevzdávání samostatných prací a ke sdílení výukových zdrojů, neumožňuje však videokonferenci ani chat. K tomu je určen právě MS Teams. Většina ZŠ se snaží dodržovat platný rozvrh a úkoly vkládají ke každé hodině, popřípadě probíhá vyučování formou videokonference. Dle doporučení by žák měl mít denně maximálně 3 vyučovací hodiny přímé on-line výuky.

Jak vyhovuje distanční výuka těm nejmenším?

Prvňáčci se ve škole sotva rozkoukali, ale nové kamarády si už najít stihli. Právě oni jim při distanční výuce chybí nejvíc.

"Ve škole se synovi líbí, i v družině, takže jediné pozitivní pro něj teď je, že nemusí ráno vstávat," říká paní Věrka, maminka žáka 1. třídy. "Online výuka v první třídě nemá smysl, dostáváme pokyny, které úkoly vypracovat a jakou látku probrat," dodává.

A co na distanční výuku říkají žáci nejvyšších ročníků ZŠ?

Většinou se shodují, že jim nejvíce chybí osobní kontakt se spolužáky, jako pozitivum pak uvádí, že nemusí tak brzy vstávat. V ostatních aspektech se názory deváťáků různí.

"Rozhodně bych byla raději ve škole, obzvlášť teď v 9. třídě je hloupé učit se na dálku. Navíc mi toho učení doma přijde víc, než ve škole," má jasno Klára M.

"Já třeba doma snadněji pochopím látku, protože na to mám víc času," oponuje Veronika V. "Ale jinak bych také raději chodila do školy," ihned dodává.

"Má to i své výhody, alespoň se naučím nebýt líný a dělat doma něco do školy. Mám na to víc času a je to pohodlnější. Ale zdá se mi, že toho je víc, než ve škole," sdělil svůj názor Adam P.

Nině D. distanční výuka nevyhovuje, protože osobní výklad na ni působí rozhodně víc. "Když mi někdo řekne a ukáže, co mám špatně, vysvětlí mi to ústně, zafixuji si to víc, než když si to přečtu v e-mailu," uzavírá.

Na první stupeň by se měly děti vrátit po podzimních prázdninách, tj. 2. listopadu. Děti z druhého stupně základních škol či studenti středních škol zatím neví, kdy se do školních lavic vrátí. Vláda se bude rozhodovat podle reprodukčního čísla, počtu hospitalizovaných osob atd.

Foto: Ilustrační

 

 

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24