QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Jaké počasí nás čeká na státní svátek a podzimní prázdniny?

25.10.2020 9:06

Děti čekají podzimní prázdniny, ve středu oslavíme ještě významný státní svátek. Užijeme si krásné teplé podzimní počasí nebo bude pršet a sněžit?

DSC_6916

Český hydrometeorologický ústav zveřejnil předpověď na týden od 26. října. Tlaková výše se bude přesouvat přes střední Evropu k východu. V pondělí začne přes střední Evropu k východu postupovat zvlněná studená fronta. Za ní se rozšíří od západu do střední Evropy výběžek vyššího tlaku vzduchu. Ve čtvrtek začne postupovat přes naše území k východu frontální systém a za ním se bude o víkendu od jihozápadu rozšiřovat do střední Evropy výběžek vyššího tlaku vzduchu.

"Předpokládáme, že období od 26. října do 22. listopadu 2020 bude na našem území jako celek teplotně průměrné až slabě nadprůměrné. S pokračujícím podzimem budou průměrné teploty postupně klesat, ale většinou se budou pohybovat blízko rozhraní běžných a nadprůměrných hodnot. V porovnání s dlouhodobým průměrem bude s největší pravděpodobností nejteplejším první předpovědní týden (od 26. října) a nejchladnějším čtvrtý předpovědní týden (od 16. listopadu)," uvedli meteorologové.

V neděli bude ještě jasno nebo skoro jasno. Zpočátku na většině území mlhy nebo nízká oblačnost, které se ojediněle, na jihu a západě Moravy místy, udrží po celý den. Ojediněle mrholení. Přes den se teploty vyšplhají na 13 až 17 °C, při mlze nebo nízké oblačnosti kolem 10 °C, v 1000 m na horách kolem 11 °C. Slabý jižní, postupně mírný jihovýchodní vítr 2 až 6 m/s.

Předpověď na pondělí: Čeká nás zataženo, místy mlhy a mrholení. Během dne bude od západu přibývat frontální oblačnost, postupně místy déšť. Nejnižší noční teploty 10 až 6 °C, při malé oblačnosti a uklidnění větru až 3 °C. Nejvyšší denní teploty 9 až 13 °C, při malé oblačnosti ojediněle kolem 15 °C. Mírný jihovýchodní až jižní vítr 3 až 7 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, na západě slabý proměnlivý vítr.

Předpověď na úterý: Bude oblačno až zataženo. Ojediněle mlhy a mrholení. Od západu na většině území občasný déšť. Odpoledne v Čechách ubývání srážek a částečně i oblačnosti. Nejnižší noční teploty 10 až 6 °C, v Čechách místy až 4 °C. Nejvyšší denní teploty 8 až 12 °C, na východě kolem 14 °C. Slabý proměnlivý vítr 1 až 4 m/s, na Moravě a ve Slezsku mírný jižní 2 až 6 m/s.

Předpověď na středu: Opět bude oblačno až zataženo, přechodně místy až polojasno, ojediněle přeháňky. Nejnižší noční teploty 5 až 1 °C, místy přízemní mrazíky, na východě kolem 7 °C. Přes den se teploty vyšplhají na 10 až 14 °C. Slabý, během dne mírný jihozápadní vítr 2 až 6 m/s.

Předpověď na čtvrtek: Oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky. Nejnižší noční teploty 6 až 2 °C. Nejvyšší denní teploty 8 až 12 °C, na východě místy až 14 °C. Mírný jihozápadní až západní vítr 3 až 7 m/s.

O víkendu bude zpočátku oblačno až zataženo a na většině území se bude vyskytovat občasný déšť nebo přeháňky. Během období postupně ubývání srážek i oblačnosti. Nejnižší noční teploty 8 až 3 °C. Nejvyšší denní teploty 10 až 15 °C.


 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24