Jaké tepelné čerpadlo zvolit?

17.07.2020 14:20     21.07.2020 8:02

Vybíráte vhodné tepelné čerpadlo pro vaši novostavbu, či chcete zrenovovat váš stávající topný systém domu? Vybrat mezi tepelnými čerpadly to správné se může zdát jako velký oříšek.

cerpoadlo

Následujícím článkem vám jej pomůžeme rozlousknout. Dozvíte se výhody a nevýhody jednotlivých druhů tepelných čerpadel přehledně a srozumitelně tak, abyste zvolili to nejlepší řešení pro váš objekt.

Jaké druhy tepelných čerpadel doporučujeme?

Tepelná čerpadla můžeme najít ve čtyřech základních variantách. Každá z nich se hodí více pro jiný typ domu a každá přináší jiné výhody. Vybírat lze z variant země-voda, voda-voda, vzduch-voda a vzduch-vzduch. Nejčastěji používanou kombinací pro své četné výhody se stává tepelné čerpadlo vzduch-voda.

Tepelné čerpadlo v kombinaci vzduch/voda

Jaké jsou výhody tohoto typu tepelného čerpadla? Mezi hlavní benefity zahrnujeme jeho příznivé pořizovací náklady v porovnání s ostatními typy čerpadel. Nízké počáteční náklady také znamenají rychlejší a vyšší návratnost investice, kterou můžete ještě zvýšit využitím dotačního programu, o kterém se zmíníme v závěru článku.

Velkou výhodou tepelného čerpadla vzduch/voda jsou také menší rozměry čerpadla, díky kterým se většinou hodí pro jakýkoliv pozemek nebo objekt. Současně pro jeho instalaci nejsou vyžadovány příliš složité a velké přípravy.

Tepelné čerpadlo vzduch/voda pracuje s vnější teplotou vzduchu, kterou převádí na vyšší tepelnou hladinu. Z tohoto důvodu je vhodnější pro teplejší oblasti republiky.

Ze kterých dalších druhů tepelných čerpadel můžete vybírat?

V úvodu jsme se zmiňovali o čtyřech typech čerpadel, které jsou dostupné na našem trhu. Pojďme se podívat na ostatní kombinace a jejich výhody.

Tepelné čerpadlo v kombinaci voda/voda

Další variantou, kterou můžete zvolit je čerpadlo voda/voda, které ke svému fungování potřebuje dva zdroje vody. Právě z toho důvodu je tato varianta méně častá, jelikož za vhodný vodní zdroj se považuje například rybník nebo vodní tok, který však musíte vlastnit. Využití veřejných zdrojů není běžné a jednoduché. Tento princip se obecně považuje za velmi výkonný a jeho výkon je vysoce stabilní. Instalace čerpadla je navíc poměrně rychlou a snadnou záležitostí.

Tepelné čerpadlo v kombinaci země/voda

Kombinace země/voda je vhodnou variantou pro chladnější, až horské oblasti České republiky, kde podává opravdu vysoký a stabilní výkon. Pro jeho instalaci můžete využít dvě varianty - plošný kolektor nebo vertikální vrt do země.

Plošný kolektor je náročnější na prostor, ale jeho instalace je snadnější. S vertikálním vrtem můžete ušetřit mnoho místa na svém pozemku. Tyto tepelná čerpadla se navíc pyšní vysokou životností, která se pohybuje v řádech desítek let.

Tepelné čerpadlo v kombinaci vzduch/vzduch

Pokud hledáte malé tepelné čerpadlo například pro jednopodlažní byt nebo kancelářské prostory, nemělo by vaší pozornosti uniknou cenově příznivé čerpadlo vzduch/vzduch. Pro větší bytové jednotky jej nedoporučujeme, avšak pro menší prostory je naprosto vhodnou a dostačující variantou.

Dotace pro tepelná čerpadla

Společnost Tenaur dodává pouze kvalitní tepelná čerpadla, která vám ušetří několik tisíc ročně za výdaje na energie. Ještě více ušetřit můžete díky využití dotací Nová zelená úsporám. Ušetřit můžete až polovinu nákladů spojených s instalací a pořízením tepelného čerpadla. Vsaďte na kvalitu a dlouholeté zkušenosti odborníků ze společnosti Tenaur, kteří vám pomohou s vyřízením dotací, výběrem i instalací vašeho nového tepelného čerpadla.

foto a text: Onlinestrategie.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24