QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Je pátek třináctého! Největší strach z něj mají obyvatelé Plzeňského kraje

13.12.2019 7:00

Pátek třináctého nejvíce z celé republiky děsí obyvatele našeho regionu. Sázkaři ale dnes zkouší štěstí, více než kdy jindy. Podívejte se na Mapu pověrčivosti.

Mapa pověrčivosti

V souvislosti s pátkem třináctého vznikl unikátní průzkum. Jeho součástí je Mapa pověrčivosti. Ta ukazuje, že z dnešního data má obavy 42,3 procenta obyvatel Plzeňského kraje, což je nejvíce v republice. Naopak tento den nechává nejvíce chladnými obyvatele Královéhradeckého kraje. Obává se ho jen desetina lidí.

Přes 83 procent dotázaných uvedlo, že jim zatím pátek třináctého smůlu nepřinesl. Právě naopak. Hodně lidí se snaží využít tohoto data ke svému štěstí míří do sázkových kanceláří. Sází i ti, kteří jinak vůbec nehrají.

Průzkum zaměřený na pátek třináctého si nechala od agentury NMS zpracovat společnost Sazka."V pátek třináctého pravidelně zaznamenáváme až trojnásobek sázkařů. Symbolika tohoto dne v lidech pravidelně vzbuzuje velkou touhu zkusit štěstí. Ze sázení Sportky právě v den, který je synonymem pro smůlu a neštěstí, se v posledních letech stal pravidelný společenský rituál," říká Václav Friedmann, ředitel komunikace ve společnosti Sazka s tím, že mezi sázejícími je nejen v pátek třináctého velmi populární právě číslo 13.

Mapa pověrčivosti, která vznikla na základě průzkumu, ukazuje míru pověrčivosti a typické pověry v jednotlivých regionech. Najdete v ní strach z přeběhnutí černé kočky přes cestu, obavu z pátku třináctého, rozsypané soli, rozbitého zrcadla, vykročení levou nohou, strach z projití pod žebříkem nebo ze šlápnutí na víko od kanálu.

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24