Je tady pátek 13. Fobie nebo štěstí? A jak si tento den v Plzni můžete užít?

13.05.2022 5:31

Tento rok bude pátek 13. jen jednou, a je to právě dnešní květnový den. Víte, jak se jmenuje fobie z tohoto dne? A může být pro někoho tento den šťastný? Jak tento den prožíváte vy?

patek 13

Pátek 13. je den, který má většina lidí v povědomí jako den nešťastný a smolný. Mnoho lidí raději ani nevyjde z domu nebo tento den nelétá, necestuje apod. Na druhou stranu, v pátek 13. si více lidí sází pro štěstí a najdou se i tací, kteří tento den berou doslova jako šťastný.

Paraskavedektriafobie je označení pro fobii z tohoto dne. Pro mnoho lidí se pátek 13. nese ve znamení stresu. Touto fobií trpí například známý spisovatel hororů, Stephen King. Údajně se číslu 13 vyhýbá kde může a nikdy nekončí s psaním, pokud je na straně 13 nebo jejím násobku. „Je to neurotické, jistě. Ale také..bezpečnější,“ napsal King o jeho strachu v roce 1984.

Původ pověry týkající se tohoto dne můžeme hledat v Bibli, kdy na Velký pátek byl ukřižován Ježíš Kristus a třináctý sedící při Poslední večeři byl Jidáš, který Krista zradil. Další historická událost vypráví o pátku 13. října 1307, kdy Filip IV. Sličný začal s pronásledováním a uvězňováním templářů, které mělo za následek zánik celého řádu.

Silná víra v tento den může zapříčinit, že si lidé strach vsugerují a ve stresu pak jednají tak, že si k sobě pověstné katastrofy přitáhnou. Mnoho lidí tak na toto datum svaluje své nezdary, nebo se na něj dokonce vymlouvá. Právě pověrčivost lidí zapříčinila, že nespočet hotelů vynechává pokoje s číslem 13, výškové budovy přeskakují 13. patro a některé aerolinky úplně vynechávají celou řadu v letadle.

Jak si tento den v Plzni zpříjemnit a užít?

Můžete jít do Divadla pod lampou na vystoupení hudebníka Darewin.

V kavárně DEPO2015 budou vystupovat zahraniční stepaři v rámci probíhajícího Festivalu stepu. Psali jsme zde.

U plzeňské Olympie proběhne Autosalon, kde si můžete užít zkušební jízdu. Více zde.

Nebo zavítejte na divadelní představení do Moving Station v rámci festivalu Nastevřeno.

foto: ilustrační

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24