QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Je tu druhý svátek vánoční! Svatý Štěpán přináší tradiční koledu

26.12.2018 8:12

Máme 26. prosince a to znamená čas na koledování. Svátek svatého Štěpána je tradičně spojený s návštěvami a pohoštěním. Kde se zvyk vzal a kdo vlastně byl svatý Štěpán?

FOTO_QAP-CZ (5)

Druhý svátek vánoční je ve znamení svatého Štěpána a tedy i koledování. Dnes už se tyto tradice dodržují jen velmi málo a jen na několika místech republiky, druhý svátek vánoční tak zůstává spojený především s návštěvami příbuzných.

Svatý Štěpán byl podle katolické církve jeden z prvních mučedníků, vynikal prý zejména nebojácností. Jeho světský život ukončilo ukamenování před Damašskou bránou do Jeruzaléma, protože věřil ve vzkříšení Ježíše Krista. Podle pramenů zároveň tvrdil, že Ježíš je rovný Bohu. Krom toho se ale právě svatý Štěpán stal patronem koní a vinné révy.

V českých zemích je svátek svátého Štěpána spojován s tradiční vánoční koledou. Tu obstarávali mladí koledníci, kteří se vydávali po vsi s klasickou říkankou: "Koleda, koleda Štěpáne! Co to neseš ve džbáně? Nesu, nesu koledu, upaď jsem s ní na ledu, psi se na mě sběhli, koledu mi snědli...“

Během koledy chlapci obcházeli stavení, přáli krásné Vánoce sousedům a odměnou jim bylo pohoštění ve formě nejrůznějších lihovin a někdy i peněz.

V 19. století chodívaly na koledy děti s hůlkou, na které byla připevněna betlémská hvězda s bedýnkou, ve které měly postavené malé jesličky. Koleda byla zejména pro chudší rodiny zdrojem zásob i na několik dalších týdnů. S vánoční přáním obcházel domy i pastýř, který u každého zatroubil. 

Dnes je druhý svátek vánoční zejména ve znamení rodinných návštěv.

Koleda, koleda Štěpáne

Koleda, koleda, Štěpáne,
co to neseš ve džbáně,
nesu, nesu koledu,
upad' jsem s ní na ledu.
Psi se na mě sběhli,
koledu mi snědli.

Já jsem malý koledníček,
přišel jsem k vám pro pětníček,
pětníček mi dejte,
nic se mi nesmějte,
však já jsem se najedl,
suché řepy neberu.

Co mně dáte to vezmu,
třeba trochu kaše,
vždyť je všechna vaše,
třeba starou krávu,
vezmu ji na kávu,
třeba zlatý tele,
vezmu do kabele.

Třeba malý rohlíček,
mám tu na něj pytlíček,
a to že mi nic nedáte,
hlavně si mě nahněváte,
otluču vám všechny hrnce,
co v polici máte.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24