Jedna z nejstarších lanovek v České republice letos slaví kulaté výročí!

19.11.2021 10:29

Již padesát let od svého spuštění slaví lanovka na šumavský Pancíř, která je turisty stále hojně používaná. Na konci roku bude připravena oslava s bohatým programem i živou hudbou.

Pancíř lanovka foto QAP Andrea Ježková
lanovka pancíř foto QAP Andrea JežkováPancíř lanovka foto QAP Andrea Ježkovápancíř chata foto QAP Andrea JežkováLanovka na Pancíř

Jedna z nejstarších lanovek v České republice, lanovka na Pancíř, letos slaví kulaté výročí – 50 let od svého spuštění.

Projekt dvouúsekové jednosedačkové lanové dráhy vznikl v roce 1963, o rok později začaly stavební práce a koncem roku 1970 byl zahájen zkušební provoz. Oficiálně začala lanovka přepravovat turisty v roce 1971.

Lanovka má délku 2740 metrů a překonává převýšení 348 metrů, u dolní stanice se nachází parkoviště Kaskády, kde se dá zdarma celoročně parkovat. Obsluha lanovky ochotně přepraví kola nebo kočárky. V zimních měsících si návštěvníci mohou na vrchol nechat vyvézt lyže, běžky, ale i sáňky.

Za krásného počasí můžete z Pancíře spatřit Alpy. Z vrcholu můžete hřebenovou trasou na Můstek, Prenet a pokračovat až do údolí v Nýrsku. Vrátit se můžete do Železné Rudy nebo do zaniklých obcí Nový Brunst či Gerlova huť.

Oslava výročí lanovky se bude konat 30. prosince. Návštěvníci se mohou těšit na výroční turistickou známku, turistickou vizitku a krásnou samolepku. V rámci programu bude připravené občerstvení i živá muzika,“ uvedl starosta Železné Rudy Filip Smola.

 

foto: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24