QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

"Jízda po sametu" ve Smetanových sadech! Akce k listopadu 1989 startují - FOTKY

06.11.2019 10:57

Vzpomínkové akce k listopadovým událostem roku 1989 v Plzni startují. Zahájila je expozice ve Smetanových sadech před vědeckou knihovnou...

191105_Po_sametu_1
191105_Po_sametu_13425768ImageHandler

Grafická designérka a ilustrátorka Štěpánka Bláhovcová připravila venkovní výstavu s názvem "Jízda po sametu/ zvítězit nad lží a nenávistí", která mapuje sametovou revoluci a třicet let po ní ve svébytném zpracování autorky. Ta je instalována na panelech před Studijní a vědeckou knihovnou Plzeňského kraje.

Stala se součástí programu připomínky 30 let od sametové revoluce v Plzni. Události listopadu 1989 si mohou občané přesně 30 let od 17. listopadu 1989 připomenout celodenním programem Cesta svobody. Výstavu autorce zahájili Vladimír Líbal a Roman Černík a k vidění bude ve Smetanových sadech do 28. listopadu.

Podle autorky výstavy Štěpánky Bláhovcové by výstava měla tematizovat svobodu, kdy cílem je, aby se procházející lidi na chvíli zastavili a zamysleli se. Součástí výstavy jsou také fotokoutky. "Už dlouho mne pracovně i osobně zajímá téma osobní svobody a zodpovědnosti a vliv velkých dějin na ty malé, na jednotlivé lidské životy,“ vysvětlila autorka, jak výstavu pojala.

"Na výstavu jsem vybrala několik fotografií z období let 1955 až 1990, s akcentem na složité roky 1968, 1969, 1989. S fotografiemi pracuji tedy jako se záznamy situací, v nichž se mohl/může ocitnout kdokoliv. Jsou na nich konkrétní lidé, ale to, co mi přijde důležité je, že by na jejich místě mohl být vlastně i někdo úplně jiný. Proto část fotografií má vyříznutý prostor obličejů, část má místo obličejů zrcátka. Myšlenkou je, že dějiny se opakují, přinášejí podobné situace a nikdy nevíme, jak v nich obstojí každý jeden z nás. V interakci s upravenými fotografiemi ve výstavě si může každý položit otázku, na které straně by tehdy stál, jak by si vybral a zda by měl vůbec na výběr, a zároveň, jak tyto situace z pohledu současnosti interpretuje historie. Hledala jsem snímky zachycující chvíle, kdy se proti sobě staví spoluobčané, sousedé, nebo momenty, kdy události jednoho vynesou na vrchol a druhého zase ne – vojáci v základní službě postavení proti demonstrantům na Václavském náměstí v srpnu 1969, zásah VB proti stařence v listopadu 1989, demonstrace, spartakiáda, volby,“ doplnila Štěpánka Bláhovcová.

Zdroj: Magistrát města Plzně

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24