QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Jízda vlakem mezi Plzní a Prahou se zkrátí! Nový jízdní řád už s tím počítá

10.10.2018 7:01

Stavba železničního tunelu u Plzně už finišuje. V podstatě za měsíc by jím měl projet první vlak. S provozem tunelů Ejpovice už počítá i nový jízdní řád Českých drah.

IMG_7994

Nový jízdní řád začne platit 9. prosince. Ten už počítá s provozem tunelů pod vrchem Chlum u Plzně. Doba jízdy mezi Plzní a Prahou se zkrátí.

"S otevřením nových tunelů u Ejpovic dojde k dalšímu výraznému zkrácení cesty do západních Čech. Cestovní doba z pražského hlavního nádraží na plzeňské se zkrátí z 1 hodiny a 25 minut na 1 hodinu a 14 minut, ze Smíchova pak z 1 hodiny a 18 minut na 1 hodinu a 6 minut. Opačným směrem pojedou expresy z centra Plzně do centra Prahy 1 hodinu a 19 minut, o 11 minut rychleji než dnes. Expres zkrátí také cestování do Domažlic, Mariánských Lázní nebo Chebu," říká mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

U rychlíků se zkrátí cesta z centra Prahy do Plzně o 17 minut, opačným směrem bude cesta oproti současnosti rychlejší o 19 minut. Obdobně se zkrátí také doba jízdy z Prahy do Klatov. "Ta bude nově o 13 minut kratší a zabere 2 hodiny a 26 minut. Na rychlíky Praha – Klatovy / Železná Ruda budou nasazeny komfortnější osobní vozy," dodává mluvčí Českých drah. Dosavadní vagóny bez klimatizace nahradí velkoprostorové vagóny 2. třídy s klimatizací a větším počtem elektrických zásuvek nebo s většími stoly pro práci.

Stavba tunelu jde už skutečně do finále. První vlak by se měl v tunelu objevit v polovině listopadu, konkrétně v jižním tubusu. Kompletně bude tunel zprovoznění právě od platnosti nového jízdního řádu. V momentálně nejdelším železničním tunelu v republice bude zavedena rychlost 160 km/h, která je v dnešní době nejvyšší možná na české železnici.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24