Jsou vzhůru! Legendární medvědi v plzeňské zoo se probudili po zimě - FOTKY

14.03.2019 11:47

Čtveřice plzeňských medvědů v plzeňské zoo je po zimním spánku, který trval zhruba čtvrt roku, opět vzhůru. Jak vypadají jejich první dny po probuzení?

foto-qap-cz (8)
foto-qap-cz (8)foto-qap-cz (30)foto-qap-cz (15)foto-qap-cz (3)foto-qap-cz (7)foto-qap-cz (6)foto-qap-cz (9)foto-qap-cz (13)foto-qap-cz (11)foto-qap-cz (14)foto-qap-cz (17)foto-qap-cz (21)foto-qap-cz (23)foto-qap-cz (19)foto-qap-cz (24)foto-qap-cz (25)foto-qap-cz (26)foto-qap-cz (27)foto-qap-cz (29)foto-qap-cz (31)

Čtveřice medvědů hnědých patří v plzeňské zoologické zahradě k nejoblíbenějším obyvatelům ze strany návštěvníků. I proto, že sourozenci Honza s Eliškou, jsou někdejší hvězdy slavných pohádek Václava Chaloupka. Letos už je jim 16 let. Skupinu doplňuje Miky narozený v roce 1993 a veteránem je pak Pišta, kterému bylo na začátku roku 38 let.

Zimní spánek jim zabral zhruba tři měsíce. Uložili se k němu 4. prosince loňského roku a probudili se letos 1. března. "Letošní zima byla specifická v tom, že jsme prováděli rekonstrukci celého výběhu. Byla tady těžká technika. Sám jsem měl v úvodu zimování strach, že to medvědy probudí. Možná i stresem se ale stočili do klubíčka a zimu přečkali v pohodě. Jediný problém nastal ve chvíli, kdy se prudce oteplilo, bylo až okolo 15 stupňů, to medvědi už nevydrželi a začali se boucháním domáhat vypuštění do výběhu," říká ošetřovatel medvědů Tomáš Košatka.

Specifické jsou pro medvědy první dny po prubzení, a to nejen z hlediska stravy. Po zhruba třech měsících, kdy zimují a odvyknou si na sebe, dochází i na šarvátky. Samotnou kapitolou je pak krmení. Hned první den po probuzení nedostanou žádné, na pomyslném jídelníčku mají jen to, co si sami najdou ve výběhu. Většinou větve, trávu a podobně. "Následně je postupně rozrkmujeme. Dostávají piškoty, postupně mrkev a jablka, pak přidáváme pečivo a zhruba až za týden nebo za čtrnáct dnů mohou dostat i sladké pečivo s náplní," vypočítává Tomáš Košatka.

Medvědi za zimu podle obecných odhadů ztratí okolo třetiny své váhy. U plzeňských medvědů to ale nejspíš úplně pravda nebude. "Občas mi přijde, že když medvěd vyleze z doupěte, tak je stejný jako před zimou," usmívá se ošetřovatel chlupáčů s tím, že i jejich právě skončený zimní spánek byl průměrný jako v předchozích letech.

Výběh medvědů plzeňské zoo se řadí k nejlepším vůbec. Je v ryze přírodním prostředí a zvířatům nabízí přirozené prostředí. Chov medvědů v Plzni se pyšní i dalším unikátem. Nejstarší ze skupiny, Pišta ve věku 38 let, je podle všeho nejstarším medvědem hnědým v rámci republiky.

Plzeňská zoo zatím stále funguje v režimu mimo hlavní sezónu. Otevřeno je každý den od 9 do 17 hodin. Hlavní sezóna odstartuje se začátkem dubna, kdy bude zoologická zahrada otevřená od 8 do 19 hodin. Stejně tak začne platit i vyšší vstupné.

FOTO: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24