Kam vyrazit v Železné Rudě? Přinášíme tipy na výlety!

25.11.2021 7:07

Přinášíme tipy na trávení času v oblasti Železnorudska. Vyrazit na výlet můžete nejen do několika muzeí s unikátními expozicemi, ale také do přírody po naučných stezkách se zajímavými cíli.

CG0A0543

Environmentální centrum

Centrum, které je denně otevřené od 9 do 18 hodin, vzniklo v budově bývalé základní školy. Jeho součástí je stálá výstava, která se nachází v šestém patře, zaměřující se na faunu a flóru na Šumavě. Další stálá expozice vám přiblíží historii lyžování na Železnorudsku.

Součástí  environmentálního centra je také informační centrum, kde je možné získat veškeré potřebné informace o dění na Železnorudsku. Jako památku, si odsud můžete odvést tematické upomínkové předměty.

Barokní kostel Panny Marie Pomocné z Hvězdy

V Železné Rudě se můžete vydat na výlet k unikátnímu kostelu z poloviny 18. století. Kostel je zasvěcen Panně Marii Pomocné a mezi jeho zvláštnosti patří půdorys šesticípé hvězdy a dvě kopule s hvězdou.

Muzeum motocyklů

Muzeum historických motocyklů Zdeňka Bálka, které je rozděleno ve třech pobočkách, je v současné době jednou z nejrozsáhlejších soukromých sbírek motocyklů v České republice. Na výstavě uvidíte historická jízdní kola a v některých výstavních prostorách i automobily. Muzeum motocyklů v Železné Rudě se nachází v budově bývalého loveckého zámečku, která sama o sobě patří mezi nejstarší stavby v centrální části Šumavy. Z automobilů zde mohou návštěvníci vidět unikátní první vyráběný automobil Škoda na dřevěných loukoťových kolech nebo Aerovka z roku 1931. V zimní sezóně je muzeum přístupné od 28. do 31. prosince. V lednu, únoru a březnu vždy ve středu od 14 do 16 hodin.

Muzeum Šumavy v Železné Rudě

Muzeum má otevřeno od úterý do soboty vždy od 9 do 17 hodin. Jsou v něm k vidění výstavy skla, hamernictví, měšťanský interiér nebo historie rodu Abele.

Český kráter

U budovy Základní školy Karla Klostermanna v Železné Rudě je k vidění stálá venkovní expozice geologického vývoje.

Kneippovy lázně

Podstatou Kneippovy lázně je ochlazování a ohřívání nohou s použitím vody. Tu můžete na vlastní nohy okusit na Grádelském potoce nad Železnou Rudou. Je zde masážní chodník s koupelí a akupresurou nohou. Lázně jsou oblíbené zejména v zimních měsících v rámci otužování.

Výstup ke kapli svaté Anny na Belvederu

Výlet si můžete udělat také ke kapli po Křížové cestě. Pokud půjdete po modré značce ze Železné Rudy na Pancíř, nad městem se připojte na Křížovou cestu, ta vás zavede až ke kapli svaté Anny.

Šumavský orloj v Hojsově Stráži

Do centra horského střediska Hojsovy Stráže si můžete udělat výlet k jedinečnému Šumavskému orloji. Na pětimetrové dřevěné věži uvidíte astronomické informace na několika cifernících.

Po celé Železné Rudě je také několik naučných stezek. S vhodnou obuví jsou dobře schůdné i v zimě. Patří mezi ně například Utajená obrana železné opony, Historie obce Špičák, Naučná stezka Hojkova stráž, Naučná stezka Brčálník, Zajícova a Datlíkova stezka Špičák nebo Hadí stezka.

Po záživných výletech můžete zaslouženě usednout například do minipivovaru Belveder s vlastní produkcí piva.

 

foto: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24