Karkulka nebo Bystrozraký nám ukážou jak správně cestovat

14.10.2021 11:22

Dopravní podniky mají novou edukační kampaň. I v Plzni si cestující připomenou pravidla správného chování v prostředcích veřejné dopravy prostřednictvím humorných komiksových obrázků.

Desatero PMDP

Sdružení dopravních podniků ČR je nejvýznamnější asociace provozovatelů městské hromadné dopravy. V říjnu letošního roku pro cestující představilo novou edukační kampaň, která pomocí humorných komiksových obrázků s pohádkovými motivy připomene pravidla správného chování v prostředcích veřejné dopravy. Obrázky, které se objeví přímo ve vozech, určitě zaujmou cestující mladšího věku, ale pobaví i dospělé.

Do kampaně se zapojilo celkem šest dopravních podniků včetně toho plzeňského. Letáky si jednotlivá města do vozů nasazují postupně, takže například v Hradci Králové nebo Olomouci už jezdí. V Plzni budou vizuály k vidění od začátku listopadu.

V Desateru se objeví deset klasických pohádek a deset nešvarů, se kterými se můžeme při cestování v MHD setkat. Pomocí komiksu tak dopravci nabádají cestující ke správnému chování. K tomu slouží trefné komentáře hlavních postav.

„Desatero ukazuje situace, kdy někteří cestující porušují přepravní podmínky, omezují nebo dokonce ohrožují ostatní cestující.  Vtipně chceme na tyto situace upozornit a připomenout například to, že velký batoh je potřeba ve voze sundat, svačinu sníst až po vystoupení nebo že není vhodné ve voze nahlas telefonovat,“ přiblížil kampaň výkonný ředitel Dopravního podniku města Ústí nad Labem Libor Turek.

Autorem komiksového Desatera je ilustrátor, spisovatel a scénárista Vojtěch Jurík, který tvoří pod pseudonymem Vhrsti a je autorem mnoha komiksů a knížek pro děti.

 

foto:PMDP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24