QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Kašperk, Rabí a Velhratice chystají Dny Šumavského trojhradí

07.06.2021 13:16

Šumavské hrady Kašperk, Velhartice a Rabí tvoří tzv. Šumavské trojhradí. V rámci něj se konají Dny Šumavského trojhradí. Letos se budou konat poprvé od 12. do 13. června.

Kašperk_upraveny

"I pro letošní rok připravujeme oblíbené Dny Šumavského trojhradí. První z nich se zaměří na obléhání a obranu nejen hradů ve středověku," informují z hradu Kašperk. Na Kašperku tematiku obléhání hradu představí nová venkovní výstava - Na hradby! Na nádvoří budou k vidění ukázky palných zbraní.

Ve Velharticích pro návštěníky na tento víkend chystají speciální prohlídku hradu zaměřenou na veškeré obranné mechanismy, které byly a jsou na Velharticích k vidění. Dále bude připravená rozšířená střelnice všech možných luků a kuší, v rámci prohlídky k nim bude probíhat odborný výklad a návštěvníci si budou moci střelbu z těchto zbraní zakoupit a prakticky vyzkoušet.

"S každým prohlídkovým okruhem budou mít všichni návštěvníci možnost projít si naši úplně novou expozici v hradním pivovaru o třicetileté válce. Zde je celé spodní patro věnováno vojenství - je zde postaveno dělostřelecké stání, ukázky střelby z děla a muškety, možnost potěžkat si skutečnou mušketu a zkusit si s ní zamířit. Pro menší děti jsou pak například k dispozici dřevěné kostky, ze kterých si mohou postavit barokní pevnosti," uvádí správa hradu.

Také na Rabí se zaměří na dobývání a obranu hradu Rabí ve vrcholném a pozdním středověku. Po celý víkend bude volně průchozí celý hradní areál. Návštěvníci si budou moci projít velké nádvoří i to malé, kde se nachází studna a hospodářské zázemí. Budou moci vyjít do prvního patra Nového paláce, které slouží jako vyhlídkové místo, navštívit nejstarší část hradu (včetně vysoké obytné věže, tak zvaného donjonu) nebo prozkoumat členitá sklepení.

"Velké nádvoří navíc po oba dny obsadí větší či menší modely vojenských strojů. Milí a vážení kolegové z Lucistnice.cz podají zasvěcený výklad o vývoji obléhacích, respektive dobývacích strojů a detailně popíší jejich fungování. Z menšího katapultu si budou moci návštěvníci vystřelit," informuje správa hradu Rabí.

Na Rabí můžete vyrazit i na speciální prohlídku. "Po oba víkendové dny dále nabízíme speciální prohlídky hradu (a to v 10.15, 13.00 a 16.30). Během nich se lidé dozví mnohé o obranném systému hradu a naopak o strategii dobývání, zjistí, jakým způsobem Jan Žižka mohutnou rabskou pevnost dobyl a navštíví i běžně nepřístupný hradní příkop. Vzhledem k tomu, že prohlídka bude mít odbornější charakter, zvažte, prosíme, účast dětí ve věku do šesti let," uvádí správa hradu.

foto: QAP.cz

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24