QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Kauza DK Inwest: Demonstrovalo se proti OC Arena

21.06.2011 17:28

V úterý 21. června prošel od hlavního plzeňského nádraží k DK Inwest pochod na protest proti stavbě OC Arena. U kulturáku probíhal sběr podpisů nejen pro kulturák ale i další akce. Pochod to rozhodně nebyl poslední. QAP byl u toho.

qap 056
qap 062qap 023qap 024qap 025qap 026qap 027qap 028qap 029qap 030qap 031qap 033qap 034qap 035qap 036qap 037qap 039qap 040qap 041qap 042qap 043qap 044qap 045qap 046qap 047qap 048qap 049qap 050qap 052qap 053qap 054qap 055qap 056qap 057qap 058qap 059qap 060

Pochod proti výstavbě OC Arena na místě Inwestu prošel centrem Plzně. Aktivisté se sešli na parkovišti u vlakového nádraží a za doprovodu mužů zákona vyrazili ke kulturáku. Tam probíhal sběr podpisů pro různé petice mimo Inwest a OC Arena. QAP byl u toho.

U Inwestu bylo připraveno pódium pro koncert, hrála hudba a hlavně, stál tady stánek dalšího občanského sdružení, kterému není lhostejný osud města, je to sdružení Umění je obrana. Toto sdružení sbíralo v cíli pochodu proti OC Arena podpisy na několik peticí, které mají rozjeté. "Peticí je několik, například za to, aby zastupitelé, když rozhodují o stavbě nebo bourání, vytvořili internetové stránky s potřebnými informacemi, které by tak veřejnost měla k ruce, a vypsali referendum. Další například za rekonstrukci různých oblastí jako například Lochotínský park, který to už dlouho potřebuje, nebo Mikulášského hřbitova nebo Městských lázní," vysvětluje Jakub Jáhl ze sdružení Umění je obrana. "Peticí za lázně chtějí aktivisté donutit zastupitele, aby buď od soukromníka lázně odkoupili nebo mu zabránili v bourání.

Petici podepsala také paní Jana z Plzně. "Záleží mi na tom, co se tady děje a i když kulturák neni žádná nádhera, zrovna obchoďák tu teda nechci. Kdo si myslí, že podpisem zachraňuje kulturák, je na omylu. Tady jde o to, aby Plzeňané měli možnost si o svém městě rozhodnout," rozpovídala se. "A je dobře, že jsou tady lidi, kteří se dali dohromady a něco pro nás všechny dělají."

Jednadvacetiletý student Jakub Jáhl, který u stánku sbíral podpisy, rozhodně tvrdí, že aktivisté to ještě nevzdávají. "Tahle akce není poslední a my plánujeme další, třeba další pochody a tak," vysvětluje Jakub. "Tenhle rozhodně není poslední." Více informací o sdružení a jeho aktivitách najdete na facebooku sdružení Umění je obrana.

Na parkovišti u Hlavního vlakového nádraží už se scházeli aktivisté s hesly na transparentech. Vše dozorovali policisté v uniformách i antikonfliktní tým.

Krátce před odchodem ještě promluvili organizátoři. "Snaží se nám říci, zde jste vyrůstali a hráli si či odpočívali. Teď tady pěkně nakupujte," vykřikoval do megafonu jeden z aktivistů "Nemysli, občane, neměj fantazii ale pracuj a pak nakupuj," bylo další jeho heslo. "Budou nás vychovávat v tomto stylu, vychovají uniformované jedince, kteří nakupují i to, co nepotřebují," hlásal hlasitě mladík.

Účastníků se sešlo zhruba 150 a vydali se krátce po 16. hodině od nádraží, prošli pod mostem, podchodem k Inwestu. Hlasitě pokřikovali hesla jako "Ne kulturní dům developerům" nebo "Nechcem hrůzu před Radbůzu" a podobná hesla.

Pochod proběhl bez konfliktů a policisté nemuseli nikde zasahovat ani nikoho krotit. Přesto se dá říci, že aktivisté ještě neřekli poslední slovo......

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24