Kauza projektu hal v Litících se vrací na začátek!

07.12.2017 10:31

Odpůrci chystané stavby průmyslových v plzeňských Liticích mohou slavit. V záležitosti bude muset znovu rozhodovat krajský úřad. Čtěte podrobnosti!

DSC06856

Ministerstvo životního prostředí opětovně zrušilo závěr EIA pro projekt stavby hal v Liticích. Zamítlo totiž odvolání společnosti Accolade. Potvrdilo tak původní rozhodnutí, které zrušilo závěr zjišťovacího řízení ohledně vlivu na životní prostředí z léta loňského roku.

Záležitost se tak vrací na krajský úřad. Do průběhu řízení se může znovu zapojit i veřejnost. Zastupitelstvo Litic už na hejtmanství odeslalo usnesení, ve kterém poukazuje, že významný vliv na životní prostředí není možné vyloučit.

"Jsem rád, že podařilo celý proces vrátit zpět na začátek a teď už bude vše probíhat za našeho vědomí a přítomnosti dotčené veřejnosti. V minulém roce se díky nevyvěšení a nepředání informací ohledně zahájení zjišťovacího řízení neměla veřejnost, ani zastupitelstvo obvodu možnost se do procesu přihlásit. Naštěstí ministerstvo životního prostředí následné rozhodnutí krajského úřadu zrušilo. Budeme teď nové rozhodování kraje pozorně sledovat," říká Michal Hausner, místostarosta Litic.

O radikálním dopadu na životní prostředí jsou odpůrci projektu naprosto přesvědčení. "Tato stavba samozřejmě má významný a zásadní vliv na životní prostředí v Liticích a okolí. Chceme také ale zároveň vyjít vstříc vlastníkům pozemků a jednat s nimi o využití dotčeného prostoru tak, aby případné zastavění tohoto území bylo přijatelné pro litické občany," dodává místostarosta obvodu.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24