QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Keltský telegraf se konal, ale jen někde a bez veřejnosti - FOTKY!

24.03.2021 7:15

Vždy na první jarní den se na českých vrcholcích večer rozsvítily ohně, které se signálně předávaly dále napříč celou republikou. Letos se akce konala, na kopci ale stáli osamocení čerti bez přátel.

IMG_0005
IMG_0008IMG_0005IMG_0009

Každoročně se vždy na první jarní den koná takzvaný Keltský telegraf, který propojuje lidi z celé republiky. Systém funguje řadu let tak, že se na jednom konci republiky (Velká Javořina) udělá na vysokém kopci oheň, jakmile je zaregistrovaný na dalším kopci, zapálí se i tam a tak to pokračuje napříč republikou.

Protože ale vládní opatření zamezila kontaktům veřejnosti, akce se vloni nekonala vůbec, letos si ji na Tachovsku jen malým ohněm bez předání signálu připomněli manželé Kořínkovi z Třebele u Černošína. "Kontaktovali jsme se i s dalšími, že by ve svém katastru zapálili na vrcholcích oheň, tentokrát úplně ve stejný čas, tedy v 19.30 hodin. Ale na Tachovsku se nikdo nepřidal, tady jsme byli jediní. Ale i tak jsme do toho šli, protože v jiných částech republiky lidé na kopcích byli," vysvětlil Martin Kořínek.


Hlavním místem je od roku 2010 Velká Javořina v Bílých Karpatech u československé hranice. To je vždy první místo, kde se oheň, o který se starají takzvaní čerti, objeví. Dokonce se myslí i na nepřízeň počasí, jak uvedl Jiří Kořínek z Lestkova, který se také pravidelně účastní, pouze vloni a letos musel vynechat. "Když je náhodou mlha, tak mají všichni přesně daný čas, vždy v rozmezí dvou minut, kdy mají oheň zapálit. A tak to cestuje dál, přes celou republiku. Letos na Tachovsku byl jen oheň na Vlčí hoře, ale mám hlášeno na Plzeňsku například Losinou, Krkavec, Sylván, také nějakou obec na Domažlicku. Mělo to být celkem asi 132 stanovišť oproti obvyklým třem stovkám," dodala Jiří Kořínek, jehož syn dělal čerta právě na Vlčí hoře u Černošína.

 

Foto: Martina Sihelská
 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24