QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Klášter Plasy otevře návštěvníkům i běžně nepřístupné prostory

04.07.2019 8:01

Letní měsíce budou v kláštěře v Plasích opět ve znamení mimořádných akcí. Už v červenci se zájemcům otevřou běžně nepřístupné prostory. Chystají se i večerní prohlídky.

plasy-01letecky

Do běžně nepřístupných prostor se v létě podívají návštěvníci plaského kláštera. Hned ve dvou termínech budou probíhat speciální technicky zaměřené prohlídky. 

Unikátní prohlídkový okruh odhalí fungování vodního, větracího a tepelného systému budovy konventu. K dispozici bude 13. a 14. července a 17. srpna. Prohlídky nazvané Vodní systém jsou vždy velmi lákavé.

"Budova byla vystavěna v letech 1711–1738 podle plánů architekta Jana Blažeje Santini Aichela. Podle cisterciácké tradice se stavělo v údolní říční nivě, kde se nacházelo velmi nestabilní bažinaté podloží. Proto byla budova založena na 5100 dubových pilotách, k nimž se přivedla voda, jež konzervuje toto dřevo v základech. Soustava vodních kanálů nacházejících se pod budovou konventu není jediným technickým řešením této stavby. Konvent má také vzdušný systém, který pomáhá odbourávat vlhkost a prohřívat budovu," vysvětluje kastelán Pavel Duchoň.

Také závěr července bude v Plasích ve znamení tradiční akce. Ve dnech 26. a 27. července jsou připravené večerní prohlídky nazvané Nocí ke hvězdám. Po oba dny si návštěvníci prohlédnou nasvícené interiéry vlastním tempem i vlastní cestou. Prohlídku si mohou zpestřit hledáním tajenky. Její rozluštění úspěšným návštěvníkům zajistí vstupné zdarma do dalších klášterů v Kladrubech a v Teplé.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24