Klášter v Plasích zachvátil požár! Zasahovali hasiči z několika jednotek - FOTKY

06.11.2019 11:48

Klášter v Plasích se stal dějištěm dalšího ze série cvičení hasičů. Na místo zamířili hasiči hned z několika jednotek. Hasiči se cvičením zdokonalují v zásazích v historických objektech.

DSC_0030
DSC_0030DSC_0046DSC_0013DSC_0071DSC_0019DSC_0053DSC_0074DSC_0094DSC_0100

Profesionální i dobrovolní hasiči obsadili v úterý klášter Plasy na severním Plzeňsku. Konalo se další z řady cvičení, kterými hasiči prověřují svoji připravenost při zásazích v historických objektech. Ty jsou specifické svým prostorem i historickým kontextem.

Hasiči si tentokrát museli v klášteře poradit s požárem, který se z letního refektáře rozšířil do prostoru chodby vedoucí ke kostelu u výtahu, kde hrozilo vznícení olejové vany. Vyhledat musely i dvě zraněné osoby. 

"Námětem byl požár spojený s dálkovou dopravou vody," říká mluvčí krajských hasičů Petr Poncar. "V rámci cvičení se prověřovala taktická a technická připravenost jednotek, koordinace s dobrovolnými jednotkami. Cvičili jsme zároveň velení na jednotlivých úsecích," dodává.

"Voda byla přiváděna na hranici objektu z cisteren a sousední řeky Střely a dovnitř se již postupovalo na sucho, abychom minimalizovali rizika vzniku škod. Zasažený prostor letního refektáře byl zakouřený neškodným dýmem, který se běžně používá na diskotékách nebo při podobných kulturních vystoupeních," řekl pro web Národního památkového ústavu kastelán kláštera Pavel Duchoň.

Cvičení v klášteře v Plasích probíhá pravidelně. Zásahy v památkách jsou pro hasiče velmi specifické. Potýkat se musí nejen s architektonickou unikátností, ale také s ochranou historických objektů a obecně s mimořádností situace, kdy je třeba soustředit síly na záchranu historického dědictví.

Klášter byl založený v roce 1144. Po útlumu v období husitských válek se klášter dočkal rozkvětu v období baroka. V roce 1995 byl prohlášen za národní kulturní památku a dodnes je ve správě Národního památkového ústavu.

V roce 1894 zachvátil klášter ničivý požár. Na klášter se rozšířil ze sousedního pivovaru, kde se na konci srpna odehrávalo požehování sudů. Plameny zapálily nedalekou tesařskou ohradu a následně se oheň rozšířil i na klášter. Při požáru shořely střechy a druhé patro konventu.

FOTO: Národní památkový ústav

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24