QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Klatovy dostaly pokutu kvůli nové stezce v korunách stromů - FOTKY

22.03.2019 12:52

Město Klatovy musí zaplatit pokuru kvůli nové stezce v korunách stromů. Šrouby podle inspekce nevratně poničily kmeny stromů, které slouží jako nosná konstrukce stezky.

IMGP8527
IMGP8527IMGP8254IMGP8260

Inspektoři z České inspekce životního prostředí z oddělení ochrany přírody v Plzni uložili pokutu 100 tisíc korun městu Klatovy za instalaci šroubů do kmenů vzrostlých stromů pro uchycení lanového centra v městském parku. Město tak porušilo zákon o ochraně přírody a krajiny. Sankce je od 1. března pravomocná.

Na začátku května loňského roku provedli inspektoři ČIŽP šetření, při kterém zjistili, že město Klatovy ve druhém čtvrtletí roku 2018 prostřednictvím subjektu Project Outdoor s.r.o., buduje v městském parku, který je registrovaným významným krajinným prvkem, lanové centrum.

"Do každého zkmenů 11 vzrostlých stromů, konkrétně se jednalo o 7 dubů, 1 lípu, 1 javor a 2 jasany, bylo uchyceno 16 šroubů o šířce 5 cm a hloubce závrtu cca 5 cm. Tím byl porušen zákona o ochraně přírody a krajiny, podle kterého jsou dřeviny chráněny před poškozováním a ničením, a péče o dřeviny, zejména jejich ošetřování a udržování, je povinností vlastníků,“ řekla Petra Horčicová, ředitelka Oblastního inspektorátu ČIŽP v Plzni. 

Zástupci města Klatovy sice sdělili, že podle nich není provedený zásah do dřevin poškozující, ČIŽP však požádala o odborné posouzení zásahu provedeného do dřevin Agenturu ochrany přírody a krajiny. "Podle ní je provedený zásah vyhodnocen jako trvalý, nevratný, zcela nepřijatelný, dřeviny oslabující a neakceptovatelný. Použití stromů jako sloupů s technologií vrtání do kmene je v případě společenských funkcí zcela nepřijatelné. Instalací lanového centra na stromy byla zcela zničena jejich funkce estetická i společenská. Stromy se staly pouze nosnou konstrukcí pro herní prvek," uvádí inspekce.

Město Klatovy se proti rozhodnutí inspekce odvolalo. Ministerstvo životního prostředí však toto odvolání zamítlo a pokuta sto tisíc korun je tak od 1. března 2019 pravomocná.

FOTO: ČIŽP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24