QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Klatovy představují svou chloubu. Začíná výstava karafiátů - FOTKY

05.07.2019 22:26

Karafiát je symbolem Klatov už více než 200 let. Jejich pěstitelé teď představují květiny mnoha odrůd a barev ve zdejší výstavní zahradě. K vidění je i zcela nový druh.

1
Klat.karaf._2013_049Klat.karaf._2013_044Klat.karaf._2013_007Klat.karaf._2013_0412

Až do poloviny července budou ve výstavní zahradě naproti Vlastivědnému muzeu Dr. Hostaše v Klatovech k vidění stovky karafiátů všech možných barev.

"Návštěvníci zde uvidí tisíc karafiátů vysazených do volné půdy a až šest stovek v květináčích od devíti pěstitelů. Letos budeme křtít nový druh karafiátu věnovaný evropskému šampionátu basketbalistek U20, který se v Klatovech uskuteční v srpnu,“ sděluje Peter Pošefka, předseda organizace pěstitelů klatovských karafiátů. Zájemci si navíc mohou karafiáty na výstavě koupit. Otevřeno je denně od 9 do 17 hodin.

Nový druh karafiátu lze ale podle Petera Pošefky jen těžko popsat: "Je růžovočervený, ale popisovat barvu je složité, je to barva v barvě, mnoho odstínů. Návštěvníci uvidí na výstavě všechny barvy, které na světě existují kromě tří, a to modré, zelené a černé. Takové karafiáty se nikdy nepodařilo vyšlechtit.“

Peter Pošefka má na svém kontě řadu karafiátů, které sám vyšlechtil. "Oficiálně uznané jsou Milénium, Vojtěch Chanovský, pojmenovaný po jezuitovi, pochovaném ve zdejších katakombách, Hrabě Mercandini, což byl zakladatel největšího a nejstaršího parku v Klatovech a také Město Klatovy, který jsme křtili loni. Město Klatovy nemělo do té doby svůj vlastní karafiát. Další je věnován partnerskému městu Poligny ve Francii,“ sděluje pěstitel.

Semena drobnokvětého karafiátu přivezl do Klatov v roce 1813 rytmistr František Volšanský, který se vracel z Francie. Zbytek života pak bývalý voják  strávil pěstováním a šlechtěním této rostliny.

FOTO: archiv Petera Pošefky

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24