QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Klatovy zažijí Barokní svatojánskou noc. Zahájí ji dobový průvod

23.06.2020 20:00

Milovníci historie se mohou těšit na hudbu, divadlo, tanec, parfémy, ohňostroj i na ochutnávky piva a vína. Hvězdou večera bude Ondřej Brzobohatý.

1

Barokní svatojánskou noc zahájí v pátek 26. června v 18 hodin slavnostní průvod, v němž půjdou všichni, kteří se na akci dostaví v dobovém oblečení. Fanfárami je doprovodí Žesťový kvintet.

"Tato krásná letní slavnost se stala v Klatovech již tradicí,“ říká úvodem místostarosta města a předseda spolku Klatovské katakomby Václav Chroust. "Po dvou ročnících, které jsme uspořádali v rozkvetlých Vrchlického sadech, se nyní vracíme do jezuitského areálu. Chtěli bychom využít výjimečné atmosféry refektáře, nádvoří jezuitské koleje a samotných katakomb  města,“ pokračuje  Václav Chroust.

"Jsme rádi, že epidemiologická opatření se již prostupně rozvolňují, život se vrací do ´normálu´ a my můžeme pozvat Klatovany a jejich přátele na kulturní a společenské akce, které k životu města patří,“ doplňuje starosta města Rudolf Salvetr.

V průběhu večera a noci zazní barokní hudba. Hrát budou Kolegium pro duchovní hudbu, Michaela Kostková a Jan Sedláček, zpívat bude sbor Šumavan. "Zhlédnete barokní tance, a dokonce si alespoň jeden budete moci zatancovat společně s tanečnicemi ZUŠ Josefa Kličky pod vedením Markéty Lukášové. Přivoníte k barokním parfémům, které připravila Kateřina Melenová. Novinkou jsou barokní obrazy od Jarky Papežové. Děti, a nejen ony se zabaví v ambitové chodbě výrobou mýdel, škrabošek, čelenek a šperků. Těšíme se na divadelní představení ´Kukátko´ od Evy Krausové, květenu nám představí spolek Rašelina. A samozřejmě nebude chybět výborné víno, které bude servírovat Jiří Tománek a ani pivo, jež nabídne místní Měšťanský pivovar. Bohužel  jsme museli omezit občerstvení, máme však připravené sladké barokní perníčky od paní Gröszlové,“ sděluje Václav Chroust.

Před devátou hodinou večerní podruhé vyjde barokní průvod, tentokrát zamíří z jezuitského nádvoří na klatovské náměstí, kde mezi jezuitským kostelem a radnicí program vyvrcholí. Vystoupí  hvězda večera Ondřej Brzobohatý. "Zazní hudba minulá i současná, čímž se symbolicky propojí barokní a současné umění. Vždyť i Georg Fridrich Händel nepsal jen oratoria a takzvanou ´vznešenou´ hudbu. Stejně tak stál o své dobové publikum a psal pro ně ´hity´, které by uspěly i dnes,“ uzavírá Václav Chroust. Na závěr pak klatovské náměstí osvítí barokní ohňostroj.

FOTO: ilustrační, město Klatovy

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24