QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Kniha "Kde výčep můj"! Ideální vánoční dárek pro plzeňské pamětníky

15.12.2020 7:52

Byli jste jedni z těch, co se těšili do hospody, vinárny nebo bufetu na setkání s přáteli a kamarády? Pokecat o životě, práci, rodině a uplynulém týdnu? Na takové okamžiky můžete zavzpomínat znovu.

vycep_knihy

Vzpomínáte na doby, kdy se lidé bavili z očí do očí a ne na dálku prostřednictvím telefonů, Facebooku, Skypu, Instagramu a dalších aplikací? Těšili se na společné posezení s kamarády u piva nebo vína, kde se povídalo o všem a vlastně o ničem a nejlepší nápady leckdy vzešly právě z těchto rozhovorů? Měli jste oblíbenou hospodu, vinárnu nebo bufet?

Právě pro Vás jsme měli výtisk knihy Kde výčep můj s vlastnoručním podpisem autora. Soutěžní otázka zněla: Jak se jmenuje pivovar v Dominikánské ulici založený v roce 2016 Josefem Krýslem?

Autor knihy Jaroslav Pomp je plzeňský rodák, novinář, sportovec, rockový hudebník a zpěvák. Milovník piva, vína, dobrého jídla, pohody a všech radostí života.

Při tvorbě knihy autor oslovil své přátele, kteří k fotkám doplnili vlastní vzpomínky a vyprávění. Některé stránky jsou obohaceny o krátké básničky a kreslené vtipy současného senátora starosty Slovan Lumíra Aschenbrennera, na dalších si zase můžete prohlédnout fotografie z dob před listopadem 1989. Společně s reprezentanty různých skupin Plzeňáků (rockeři, fotbalisti, vysokoškoláci, herci, škodováci...) můžete zavzpomínat právě na tuto dobu, připomenout si, že hospody, bufety nebo vinárny byly sociální centra, kde se lidé scházeli, kde si byli rovni. 

Víte, proč se třeba rockeři scházeli v Besedě? Tento podnik byl vždy více pro intelektuály, kteří si chtěli v klidu vypít kafíčko nebo zahrát šachy. Důvod byl velmi jednoduchý. Beseda byla velká restaurace, kam se vešlo hodně kapel. Oblíbení zrovna v této restauraci nebyli, brali je jako nutné zlo. Věděli, že v sobotu nebo v neděli rockeři přijdou a že to budou muset přetrpět. V jiných hospodách je samozřejmě měli raději.

Jaroslav Pomp bere hospody jako komunikační nástroj. "Hospody a vinárny ale stále zůstávají místy, kde je svět ještě v pořádku. Přežijí všechno, tedy pokud se lidstvo díky vlastní blbosti nevyhubí nebo nevrátí do doby kamenné. Patří k životu a bez těchto opravdu reálných sociálních sítí, piva, vína a destilátů by nebyl život tak zábavný a pestrobarevný," dodal na závěr autor knihy.

A kde si můžete knihu ihned objednat? Na www.kdevycepmuj.cz.

Foto: www.kdevycepmuj.cz

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24