QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Koalice v Plzeňském kraji? ODS: Nabídku jsme dostali, budeme jednat

20.10.2020 16:46

Po dnešní mediální vlně, kdy dalo ANO občanským demokratům nabídku na 6 pozic v radě, reagoval lídr Pirátů Špoták. Pro ČTK uvedl, že takovou nabídku už měla ODS dávno. To ale vyvrátil Jurečko z ODS.

plzensky kraj_ foto plzensky kraj

V úterý oznámil lídr ANO ROman Zarzycký, že dali občanským demokratům nabídku na 6 míst v radě. Psali jsme zde.

„To, že jsou ochotni dát šest radních, už řeklo ANO občanským demokratům před 14 dny,“  uvedl v úterý 20. října pro ČTK hlavní vyjednavač za Piráty Rudolf Špoták. Jasné ale je, že tato informace od Rudolfa Špotáka se nemůže zakládat na pravdě.

Jak jsme vás již informovali, na nabízených šesti pozicích se dohodl vyjednávací tým ANO právě na svém jednání v pondělí 19. října. Po tomto jednání nabídlo ANO občanským demokratům 6 míst v radě. „Tuto nabídku jsme dostali včera odpoledne,“ potvrdil QAPu v úterý 20. října Roman Jurečko z ODS.

ODS jedná už několik dní o koalici s dalšími 2 subjekty, kteří se po volbách spojily. Je to STAN + další uskupení a Piráti. Na rozdíl od hnutí ANO tato uskupení nabízejí občanským demokratům i post hejtmana. ODS by ale v tomto případě měla menšinu v Radě Plzeňského kraje. Navíc není ani jasné, jak by se subjekty s odlišnými politickými názory vůbec během 4 let shodly.

Pro ODS je teď 6 pozic v Radě Plzeňského kraje hozenou rukavicí. Se STANem a Piráty by jich měla totiž jen čtyři.

ODS bude s vítězným hnutím ANO ještě jednat. „Budeme s ANO jednat, ale teď nedokážu říct, kdy,“ potvrdil Jurečko a dodal, že zatím není nic konkrétního domluveno. Sám ale podotkl, že ODS má stále zájem o post hejtmana.

„Já říkám, že v politice platí, pokud není domluveno všechno, není domluveno nic,“ dodává Jurečko.

Proč vyjednávání tak dlouho trvá? Podle Jurečka vytvořit smysluplnou koalici si zaslouží čas.  „Chce to čas. Nechceme jednat pod vlivem emocí. Ta koalice si to určitě zaslouží,“ řekl QAPu Roman Jurečko.

On sám prý není příznivcem nejrůznějších „slepenců“, které pak špatně fungují. „Nejlepší je koalice s co nejmenším počtem subjektů a s co největší mocí,“ uzavřel Jurečko.

ilustrační foto

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24