QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Kolem brdských studánek na "bajku"! Bikeři si užili Brdy - FOTKY

11.07.2018 15:26

Brdy jsou stále atraktivnější pro turisty i cyklisty. Toto léto se navíc konají i tematické cykloprojížďky s průvodcem. Kolem brdských studánek provedla bikery Lenka Boříková.

Zaniklá obec Kolvín Zaniklá obec Kolvín
kalamitní holina z roku 2013Na Brdech se čepuje pouze pramenitá vodaPadrťský rybník dolníPadrťský rybník hornípláně nad Padrtí od Záběhlémlýnky pod artézským pramenemTerén vhodný pro horská kolaStudánka Na Studánce, další občerstveníU račí stezkyVýklad na ochraném valu Přední BahnaZaniklá obec KolvínIMG_20180706_111106350let starý dub letníStudánka Na Studánce, další občerstveníStudánka Na studánce

"Bikeři jsou cyklisté na horských kolech, kteří preferují méně frekventované cesty a cestičky a nevadí jim kopcovitý terén. Biker si chce především jízdu užít. Nemá čas, neustále sledovat mapu. A ani v té nejlepší mapě není napsáno, zda je lepší vyjet  kopec od jihu a sjíždět k severu a nebo naopak. Proto uvítá dobře naplánovanou trasu po cestách, jejichž sjízdnost přitom z mapy nelze vždy vyčíst," říká Lenka Boříková, která vedla bikery v pátek 6. července po Brdech v rámci prvního "bajku s průvodcem.

Podle hesla „NEVER GIVE UP“ – „nikdy to nevzdávej“ vyrazilo pět bajkerů po deváté hodině ráno z Mirošova vstříc brdskému dobrodružství…

Celá skupinka si hned na začátku potykala, jak se mezi bikery sluší - což navodilo velmi přátelskou atmosféru. Během výletu tak nebyl problém, střídat se na pozicích a čekat na sebe na křižovatkách. Jelo se v tempu, které vyhovovalo všem.

Zdatnější si kopce vydupali rychleji, v horních partiích se vždy čekalo na méně zdatné. "Cestou jsme párkrát zaimprovizovali - jednou díky nově objevenému sjízdnému úseku přes Zadní Bahna. Podruhé při průjezdu Planýrkou II a po domluvě se skupinou, jak se nejlépe a bez slézání z kola dostat na bývalou Záběhlou. Původní plánovaná cesta je po vydatných deštích poničená a vypadá částečně jako říční koryto. Nad Záběhlou jsme míjeli detonační kryty. Pohled na Padrťské pláně byl pak odměnou, stejně tak přejezd hráze mezi oběma rybníky. Nad lomem Palcíř byla vrcholová odměna v podobě 70% hořké čokolády, přestože všichni podali 100% výkon," vypráví Lenka Boříková.

Ani déšť bikerům nevadil. "Na střelnici Kolvín jsme se zdrželi díky vydatnému dešti. A odtud jsme opět zaimprovizovali, a místo průjezdu okolo studánky pod hradem Dršťka jsme zvolili návštěvu kiosku na Myti. Odtud jsme hladce projeli přes Strnadův mlýn brodem přes Skořický potok k posledním dvěma studánkám. Poslední artézský pramen s mlýnky sklidil úspěch," říká dále Lenka Boříková.

Během cesty pochopitelně nechyběl výklad.  A jak říká průvodkyně, šlo vždy jen o pár vět, aby bikeři nevystydli.

Všichni si moc pochvalovali výběr trasy. "Ti zkušenější byli spokojeni zejména s výběrem cest, kde jsme za celý den nepotkali téměř kolo. Dokonce i na takovém místě, jako je staletý dub na Záběhlé jsme byli sami. Pouze na Padrti bylo pár cyklistů. Výlet jsme šťastně a za sluníčka zakončili v restauraci U Kozlerů v Mirošově," dodává Lenka Boříková.

12. srpna se uskuteční další Bajk okolo brdských studánek, tentokrát startuje ve 13:00 z Mirošova.

Více podrobností najdete na těchto stránkách.

Foto: Lenka Boříková

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24