QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Komentované výlety do Brd pokračují. Zimní prohlídky s průvodci startují

23.01.2019 13:04

Komentované výlety do Brd s průvodci pokračují i v letošním roce. Hned na úvod je připravená série zimních prohlídek. První je připravená už na tento víkend.

FOTO_Pavel Němeček (11)

Již tuto sobotu se můžete se zkušenou průvodkyní vydat k bájemi opředenému brdskému vrcholu do míst, kde prý sídlila Hadí královna, kde je Fabiánova zahrádka nebo kde pořádali trampové zakázané potlachy rozháněné státní policií.

Desetikilometrová trasa, která je vhodná i pro zdatnější děti či seniory zavede turisty do míst, která ani někteří místní pořádně neznají. Na první pěší výlet z letošní série komentovaných výletů po zimních Brdech zve zájemce z řad široké veřejnosti Destinační agentura Brdy spolu s cykloportálem plzenskonakole.cz.

Na loňskou více než dvacítku pěších, cyklistických bikerských a geovýletů pro širokou veřejnost letos v zimě navazuje několik pěších výletů s průvodcem. Ten první K Fabiánově vatře na Plešivec povede zkušená hořovická průvodkyně Marcela Flídrová, která turisty provede po známých i méně známých místech v okolí Jinců. Uvidí, kde stál skalní útvar Jehla, a proč jej nyní už nelze vidět, ale doví se také, kde je Fabiánovo lože.

"Olymp Brd, jak se někdy říká hoře Plešivec, ukrývá mnoho zajímavých míst. Jak jsem se nedávno přesvědčila, některá z nich neznají ani místní,“ říká Marcela Flídrová. Přibližně desetikilometrová trasa je vhodná i pro zdatnější děti či seniory zvyklé na turistické výšlapy. „Kromě sídla Hadí královny si turisté budou moci třeba zblízka prohlédnout viklan, nahlédnout do Fabiánovy zahrádky a rozhlédnout se z Čertovy kazatelny,“ dodává Marcela Flídrová, která trasu také připravila.

"Pěší výlet na Olymp Brd je jeden ze tří komentovaných výletů, které jsme pro tuto zimu do Brd připravili,“ uvádí projektový manažer Destinační agentury Brdy Luboš Gardoň. "Na sobotu 9. února chystáme pěší výlet ze Strašic do Padrťské kotliny, který povede Jiří Holomel. Termín pro třetí zimní výlet ´Za sněžnou blechou´, který po nové trase povede Radka Žáková, musíme zvolit s ohledem na počasí, aby bylo možné spatřit tento hmyz skákající po sněhu,“ dodává.

Na trase není, kromě studánek, kde se občerstvit, a tak by si účastníci měli s sebou vzít dostatek pití a velkou svačinu. Samozřejmostí je vhodné oblečení a hlavně dobré turistické boty. Vhodné je vzít si s sebou dalekohled a účastníci výletu by neměli ani zapomenout fotoaparát či chytrý telefon – samozřejmě nabitý.

Počet účastníků brdských výletů je omezen, proto doporučujeme všem se na výlety registrovat předem na telefonním čísle 725 443 243 v době od 9 do 17 hodin. Zaváděcí cena je pro dospělého 110 korun, pro dítě pak 90 korun.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24