Komunitní centrum v Přešticích nabídne nové služby, získalo dotaci

14.09.2019 11:10

Kulturní a komunitní centrum v Přešticích obdrželo tříletou dotaci ve výši 2,5 milionu korun. Peníze budou využity na nové služby - semináře, přednášky, kurzy, workshopy apod. Jednou z prvních akcí bude burza.

přestice foto Milan Janoch _2

Kulturní a komunitní centrum Přeštice obdrželo tříletou dotační podporu z Operačního programu Zaměstnanost, vypsaného MAS Aktivios v rámci Evropského sociálního fondu. Díky podpoře dojde k rozšíření stávajících služeb centra o doplňkové vzdělávací programy jak pro širokou veřejnost, tak prioritně pro osoby ze sociálně slabých skupin a pro jednotlivce, kteří s těmito osobami pracují.

 

 “Naším záměrem bylo otevřít víceúčelové zařízení pro setkávání obyvatel Přeštic a spádových obcí na různých úrovních, ať již vzdělávacích, kulturních nebo společenských. Na pozadí konkrétních programů se budeme prioritně zaměřovat na rodiny s dětmi, seniory, neformální pečovatele a pracovníky v sociálních službách, osoby ohrožené závislostmi a obecně veškeré cílové skupiny ohrožené sociálním vyloučením,” sdělila Martina Míšková, ředitelka KKC.

V prostorách centra aktuálně probíhá přestavba původního konferenčního sálu. Ten bude  sloužit jako komunitní centrum pro veřejnost. Budou tu pořádány kulturní, vzdělávací a různé společenské aktivity. 

 “Od října tohoto roku připravujeme specificky zaměřené programy pro jednotlivé skupiny. V nabídce komunitního centra budou přednášky na téma ohrožení předlužováním, semináře alternativní psychologické pomoci, dále však i semináře o tvorbě životopisu či jak uspět na přijímacím pohovoru a další motivační kurzy. Pečujícím osobám, ať již neformálním pečovatelům či sociálním pracovníkům, hodláme nabízet akreditované kurzy, jako příklad mohu uvést zásady správného polohování či bezpečná manipulace,” doplňuje dále Míšková z KKC.

Zájemci z Přeštic a okolí se dále budou moci účastnit přednášek či pracovních workshopů na témata vztahu k životnímu prostředí, výchově dětí a mládeže, zdraví a životnímu stylu a aktuálním společenským trendům (život online, komunikační dovednosti atp.). V centru budou vymezeny časy na neformální setkání, kde si budou moci návštěvníci buď sami, nebo s asistencí, vyřídit potřebné záležitosti na počítači či se účastnit pravidelných setkání.

Centrum bude nabízet i tzv. službu “na zavolání”. V době nepřítomnosti neformálních pečovatelů umožní zprostředkovat dočasný zástup akreditovaným pracovníkem centra, ať již pro potřeby zajištění nákupu nebo doprovodu k lékaři, tak i pomoci při vyřizování administrativních a dalších úkonů.

Jednou z prvních akcí centra je burza nepotřebných věcí Swap Přeštice. Ta se odehraje 27. a 28. září. Podstatou akce je, že zájemci mohou přinést oblečení, které nenosí a předat jej dále. Současně si lze na místě vybrat oblečení donesené jiným návštěvníkem. Nerozebrané oblečení pak bude předáno k upcyclingu, v rámci něhož jsou staré věci přetvářeny do produktů s novým využitím.

Informace lze nalézt www.kzprestice.cz.

foto: ilustrační Milan Janoch

 

 

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24