QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Kontroverzní kašny stojí na plzeňském náměstí už 12 let

30.07.2022 16:34

Už dvanáct let stojí na plzeňském náměstí Republiky zlaté kašny Anděl, Velbloud a Chrtice. Od samého počátku budily vášně. Byly také terčem vandalů.

červen 2018 (1181)
červen 2018 (1110)katedrála sv. Bartoloměje_ilustrační_2023_QAPčerven 2018 (1109)červen 2018 (1111)červen 2018 (1160)červen 2018 (1168)červen 2018 (1181)červen 2018 (1167)

Odhalení moderních kašen architekta Ondřeje Císlera ve čtvrtek 29. července 2010 předcházely dlouhé diskuse o tom, zda se Anděl, Velbloud a Chrtice hodí na historické náměstí Republiky.

Slavnostní odhalení kašen ze žuly, mosazi a zlata doprovázel před dvanácti lety večerní program. Kašny Chrtice, Velbloud a Anděl si vyžádaly téměř 27 milionů korun. Odborná porota vybrala návrh pražského architekta Ondřeje Císlera mezi dalšími třiceti už v roce 2003.

Ondřej Císler popsal před odhalením kašen problémy, které doprovázely jejich výrobu. "Dovézt monolitické nádoby z černé žuly z Číny a udělat velké bronzové sochy nebyl snadný úkol ani v dnešní době, a to, že se vše povedlo, beru jako velkou věc. Takových zakázek v dnešní době architekt moc nedostává. Příběh kašen pro mne trvá už šest let a během práce na nich jsem měl řadu variant, tahle vykrystalizovala, byla nejlepší. I když byla během doby řada příležitostí to upravit a já samozřejmě některé využil, tak ten základ, koncept zůstal stejný."

I po instalaci na náměstí se kašny staly předmětem bouřlivých debat. Řadu Plzeňanů zaskočila informace, která vyšla najevo krátce po zahájení provozu, a to, že celkové roční náklady na údržbu a elektřinu bez nutných oprav jsou odhadnuty na více než půl milionu korun ročně. Vášně vzbudili i vandalové, kteří kašny ničili rytinami.

Zatímco v prvních dnech po spuštění se kašny často stávaly terčem vandalů, kdy například hned první den poškrábali na jedné z nich zlacené chrliče, v posledních letech jsou podobné incidenty ojedinělé. Čas od času se objeví případy, kdy se v kašnách vykoupou lidé. Většinou se jedná o bezdomovce, opilce apod. Posledním podobným případem se zabývali strážníci letos v červnu, kdy se v kašně koupali cizinci. Více jsme psali ZDE.

První větší obnovou prošly kašny už v roce 2014, restaurátoři opravili jejich zlaté pláště. K opravě muselo dojít i v posledních letech. V kašně Velbloud byly totiž objeveny trhliny.

Kašny jsou každoročně v provozu vždy od 1. května do 1. listopadu. Na jaře jejich spuštění předchází kontrola a případné opravy rozvodů vody, elektroinstalace, čerpadel a nádrží, poté se napustí vodou. Poslední týden v dubnu jsou spuštěny ve zkušebním provozu, a pokud je vše v pořádku, zahájí se plný provoz.

foto: QAP.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24