QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Koronavirus mění podobu letošních Chodských slavností

10.08.2020 14:34

Kvůli hrozbě koronaviru budou tentokrát Chodské slavnosti netradiční. Oficiální program se přesouvá na internet. Ruší se i stánkový prodej v ulicích města.

1

„Mějme víru, za rok bez viru,“ takové je motto letoších už 66. Chodských slavností, které se uskuteční od  15. do 16. srpna v Domažlicích. Program ale bude velmi omezený.

Kvůli nejisté epidemiologické situaci domažličtí radní na konci května rozhodli o zrušení pódiových pořadů i stánkového prodeje v ulicích města, které každoročně do chodské metropole lákají na osmdesát tisíc návštěvníků a dělají tak ze slavností nejnavštěvovanější folklorní festival v Čechách.

Na řadu se tak dostala jiná koncepce letošního ročníku. Veškerý oficiální program bude s výjimkou poutních mší virtuální. Chodští muzikanti, zpěváci, tanečníci i vypravěči natočili v předstihu své pořady, které se k milovníkům folkloru dostanou prostřednictvím internetu v rámci mnohahodinového streamu, který bude odbavován z nedávno otevřeného Kulturního centra Pivovar. Na stránce www.chodskeslavnosti.cz  a facebookovém profilu Městského kulturního střediska v Domažlicích poběží v sobotu 15. srpna od 12 hodin do pozdního večera. Hodinové vysílání ze slavností plánuje na odpoledne i Český rozhlas Plzeň. Tyto programy poběží bez účasti veřejnosti. 

"Věříme, že ulice Domažlic ožijí do jisté míry chodskými kroji, muzikou a vůní chodských koláčů také letos, ale na Chodských slavnostech v tradiční podobě se s vámi osobně těšíme na viděnou zase za rok,“ vzkazují pořadatelé. Očekávají, že chodští muzikanti a zpěváci v sobotu odpoledne a večer budou spontánně muzicírovat v centru města, v neděli před polednem pak na vrchu Vavřineček nad Domažlicemi po skončení mše svaté. Ale půjde o setkání neorganizovaná. Mše svaté na Vavřinečku začínají v sobotu 15. i v neděli 16. srpna v 10 hodin. 

"Rozhodování o tom, jak budou v letošním roce Chodské slavnosti uskutečněny, nebylo lehké a konečné rozhodnutí padlo po dlouhých diskuzích. Čas ukáže, zda naše rozhodnutí bylo uvážlivé a rozumné. V současné době jsem však zcela přesvědčen, že jsme rozhodli dobře,“ uvedl domažlický starosta Zdeněk Novák.

Program vysílání na www.chodskeslavnosti.cz

12:30    Humor nastavuje cancourek života

              Setkání se známými vypravěči, zpěváky a Domažlickou dudáckou muzikou Josefa Kuneše.                         Připravil a moderuje Zdeněk Bláha.

14:00    U muziky s Plzeňáky – živé natáčení pořadu ČRo Plzeň

15:00    Rodinná skupina sester Kuželkových,

              Mužský pěvecký sbor Haltravan z Klenčí pod Čerchovem

16:00    Chodský soubor Mrákov

17:00    Konrádyho dudácká muzika

18:00    Národopisný soubor Postřekov

19:00    Domažlická dudácká muzika

20:00    Kulturní centrum – Pivovar Domažlice – live stream setkání chodských souborů

FOTO: město Domažlice

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24