QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Koronavirus se stále šíří. Fakultní nemocnice nabádá k opatrnosti

25.01.2020 17:55

Vzhledem k šířícímu se onemocnění koronavirem v Číně doporučuje nemocnice zaměstnancům a pacientům, aby dodržovali stanovené postupy.

DSC02565

V rámci šířícího se  onemocnění koronavirem v Číně doporučuje Fakultní nemocnice Plzeň svým zaměstnancům a pacientům následující postupy i přesto, že pravděpodobnost importu zmíněného onemocnění do České republiky není v současnosti nikterak vysoká:

- nový virus se šíří pravděpodobně respirační cestou – obdobně jako virus chřipky, opatření k zabránění jeho šíření jsou obdobná jako je tomu u chřipky

- onemocnění koronavirem může mít obdobné příznaky jako chřipka: bolest hlavy a kloubů, zvracení, malátnost, kašel, třesavka – později mohou mít zhoršující se  průběh

Pokud pacient má výše uvedené příznaky a navštívil destinaci, která byla Světovou zdravotnickou organizací  definována jako oblast riziková, žádáme o jeho zavolání na Kliniku infekčních nemocí a cestovní medicíny na tel. 37 740 2264 a informování o této skutečnosti. Odborníci infekční kliniky telefonicky domluví další potřební kroky k léčbě.

"Žádáme zaměstnance Fakultní nemocnice Plzeň, aby v případě zmíněných obtíží u pacientů odebírali i cestovní anamnézu. V případě, že  zjistí skutečnost, že pacient pobýval v rizikové oblasti, oznámili tuto skutečnost  pohotovostnímu lékaři infekční kliniky na tel. 37 740 2264, ústavnímu epidemiologovi na  tel. 37 740 2258, 37 740 2323 a v mimopracovní době sloužícímu administrátorovi na  tel. 37 740 1111,“ informuje vedoucí lékař epidemiologického oddělení Jaroslav Jirouš.

FOTO: ilustrační, zdroj: fnplzen.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24