Kostýmy, glanc první republiky i strašidla! To byl Historický víkend v Plzni - FOTKY

11.06.2018 8:56

Plzeň má za sebou 23. ročník Historického víkendu. Proběhl zejména v duchu první republiky a nechyběl ani pokus o zápis knihy rekordů. Přinášíme shrnutí i fotogalerii...

DSC_6774

V pořadí již 23. ročník Historického víkendu v Plzni je minulostí. Patřily mu uplynulé tři dny plné zábavy, kostýmů, představení a také pokusu o rekord.

V letošním roce se akce konala mimo jiné ve stylu první republiky a připomínky stého výročí vzniku Československa. I proto se v sobotu konal pokus o zápis do České knihy rekordů v co největším počtu lidí v oblečení právě z této doby. "Konečné číslo, které bude zapsáno do knihy rekordů a které ověřil komisař agentury Dobrý den z Pelhřimova je 374. Plzeň je tak prvním městem, které má podobný zápis," říká ředitelka Nadace 700 let města Plzně, která akci pořádá, Alena Kozáková.

Jedním z ústředních motivů byla také Kronika Plzně a kronikář Košata, který z ní několikrát předčítal. Diváci tak mohli být přímými svědky atentátu na arcivévodu Františka Ferdinanda d´Este, mohli se octnout v prvorepublikovém šantánu nebo se zúčastnit bláznivé klauniády.

Nechyběly ani šermířské souboje nebo dobová hudba. Také Pohádková cesta, na kterou se vydaly stovky dětí se svými rodiči, nabídla pestrou paletu zábavy i poučení, tentokrát i s "výletem“ k architektuře našeho města.

"Program oživila také možnost nahlédnout do historických budov České spořitelny a Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje. V České spořitelně se v rámci komentovaných prohlídek potkali návštěvníci s úředníky z dob jejího založení, dokonce i s jejím ředitelem a byli svědky nečekaného dopadení lotra Babinského," dodává Alena Kozáková.

V rámci prvorepublikového stylu samozřejmě nemohl chybět ani prezident T. G. Masaryk, který obdržel od primátora města symbolický klíč od města. Překvapivě se jeho představitel objevil na scéně Historického víkendu i v jiné roli. "Málokdo však odhalil, že důstojný pan prezident se v sobotním večerním programu Plzeň v plamenech proměnil v krotitele ohně," prozrazuje ředitelka nadace.

FOTO: Milan Svoboda - další fotogalerie z celého víkendu najdete zde

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24