QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Kraj chce zrušit organizaci Nemocnice Plzeňského kraje

12.10.2021 6:31

Vedení Krajského úřadu Plzeňského kraje chce změnit strategii řízení krajských nemocnic. Prvním krokem je zrušení servisní organizace Nemocnice Plzeňského kraje.

klatovska nemocnice

Zrušením administrativní organizace Nemocnice Plzeňského kraje a.s. (NPK) dojde k provozní úspoře zhruba 10 milionů ročně. „Přestože byla činnost společnosti Nemocnice Plzeňského kraje, a.s. během své desetileté existence v určitých směrech přínosná, nepodařilo se naplnit veškeré její cíle," vysvětluje hejtmanka Plzeňského kraje Ilona Mauritzová důvod zrušení této organizace.

Kraj chce investovat do modernizace nemocnic i nových přístrojů. „Ukazuje se, že je žádoucí vytyčit nový reálný cíl, k němuž musí řízení nemocnic směřovat. Jednoznačně je to snížení provozních nákladů a snaha dávat krajské finanční prostředky především do modernizace a přístrojového vybavení nemocnic s cílem, aby všechna krajem řízená zdravotnická lůžková zařízení odpovídala evropskému standardu a obyvatelé kraje dostlali co nejlepší zdravotní péči,“ říká hejtmanka Ilona Mauritzová.

Celkem by do přístrojového vybavení nemocnic mělo jít 438 milionů korun.

"Rada kraje na základě odborné právně-ekonomické analýzy navrhuje Zastupitelstvu zrušení organizace Nemocnice Plzeňského kraje, a.s, jako administrativně koordinačního orgánu nemocnic vlastněných Plzeňským krajem. Nově tuto jejich koordinaci a administrativní podporu převezme Klatovská nemocnice, a to při zachování právní subjektivity všech jednotlivých nemocnic," informuje tiskové oddělení Plzeňského kraje.

Nemocnice Plzeňského kraje a.s. je pouze servisní organizací, nedisponuje žádným majetkem ve smyslu nemocničního vybavení. Veškerým majetkem je především kancelářské vybavení a služební vozidla stávajícího představenstva.

Společné řízení nemocnic by po zrušení organizace NPK měla převzít Klatovská nemocnice. Všechny krajské nemocnice budou mít i nadále své vedení i právní subjektivitu.

Kraj chce dále zřídit tzv. Centrum sdílených služeb. To by podléhalo představenstvu Klatovské nemocnice a sloužilo by pro potřeby všech nemocnic vlastněných Plzeňským krajem.

Financování nemocnic PK (SOHZ)

Od začátku holdingového řízení nemocnic Plzeňský kraj  na SOHZ (Služba obecného hospodářského zájmu) poskytl nemocnicím celkem 2,5 miliardy korun.  Tyto finanční prostředky šly na provoz lůžkových zdravotnických zařízení. Nejvíce tomu bylo v roce 2017 po rozsáhlé výměně členů orgánů společnosti NPK, a.s. Konkrétně šlo o 308,6 milionu korun. V následujících letech se tato částka snižovala. V posledních dvou letech  činila 240 milionů korun na každý rok. V letošním roce představuje SOHZ 200 milionů korun a pro NPK, a.s., bylo v krajském rozpočtu schváleno  17,8 milionu korun.

 

ilustrační foto

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24