Kraj podpoří Techmanii. Moc si toho vážíme, zní ze science centra

21.09.2021 7:01     16.05.2022 16:17

Techmania Science Centrum v Plzni bojuje o přežití. Plzeňský kraj už se vyjádřil, že centrum chce podporovat i nadále. Jak to tedy bude s centrem, kam ročně zamíří až 200 tisíc návštěvníků, dál?

techmania

Plzeňská Techmania se ocitla v letošním roce v problémech zejména kvůli nevyřešenému financování, ke špatné situaci přispěla ale i koronavirová pandemie.  

Plzeňský kraj v pondělí 20. září po zasedání rady potvrdil, že centrum bude podporovat i nadále. „Rada se jednohlasně shodla na důležitosti Techmania Science Centra Plzeň jako zásadního partnera v oblasti vzdělávání, který má zásah na všechny školy v Plzeňském kraji. Proto bude i nadále toto plzeňské centrum podporovat,“ informovalo tiskové oddělení Krajského úřadu Plzeňského kraje.  

Plzeňský kraj letos přispěl Techmanii částkou 14 milionů korun. Jaká bude podpora v dalším roce, se zatím neví. „Chceme vyslat jasnou zprávu, že Techmanii podpoříme i v dalším období. Konkrétní výši podpory ale stanovíme až v rámci jednání k rozpočtu Plzeňského kraje,“ říká hejtmanka Ilona Mauritzová.

To je pro vedení science centra skvělá zpráva. Situaci ale ani tak nemá vyřešenou. „Já si velmi vážím toho, co Plzeňský kraj dělá. Protože tím, jak není už dva roky dohoda mezi našimi zakladateli, městem a krajem o fungování, tak Plzeňský kraj se pořád chová tak, jakoby ta desetiletá dohoda pokračovala a teď, když ještě přislíbil, že se toho bude držet dále, tak to je pro nás opravdu výborná zpráva,“ reagoval ředitel science centra Techmania Vlastimil Volák.

I když by ale kraj přispěl v příštím roce stejnou částkou, tedy 14 miliony, nemá Techmania stále financování vyřešeno. Sehnat musí ještě další dotace. Od města Plzeň má v současné době 3 miliony, do roku 2019, kdy platila desetiletá dohoda, to bylo 10 milionů ročně.

Science centra ve světě jsou považována za rentabilní, pokud si na svoji činnost dokáží zajistit příjmy z poloviny. To Techmania schopná je. Další polovinu už ale centrum potřebuje z dotací, od partnerů apod. „Celkově je náš rozpočet zhruba 50 milionů korun, z toho jsme schopni našimi příjmy od návštěvníků pokrýt polovinu. Plus potřebujeme zhruba 10 milionů na investice, tedy na obnovu našeho vybavení, expozic. Když budeme vytvářet expozice, tak je budeme zase schopni pronajímat do zahraničí, jako jsme toho byli schopni v předchozích letech,“ vysvětluje dále ředitel Vlastimil Volák.

Podle Voláka je situace složitější právě proto, že zakladateli Techmanie jsou komerční subjekt, tedy Škoda Investment a.s., a dále Západočeská univerzita, která je sama příjemcem dotací. Tyto dva subjekty Techmanii v současné době nepřispívají finančně. Částečně si ale Techmania vydělá tím, že pro společnost Škoda provozuje závodní stravování a s univerzitou spolupracuje na různých placených projektech.

Do budoucna je ale právě nejdůležitější dohoda mezi zakladateli, městem Plzeň a Plzeňským krajem. Tato dohoda platila po dobu 10 let od založení Techmanie, tedy do roku 2019. Po tuto dobu měla Techmania financování vyřešené.

Techmania má v současné době otevřeno od čtvrtka do neděle. Otevírací dobu na 4 dny v týdnu zkrátila, aby snížila náklady. Zároveň se ale snaží návštěvníkům zajistit maximální kvalitu nabízených služeb.

ilustrační foto

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24