QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Krajský krizový štáb očekává v druhé polovině týdne nárůst případů omikronu

12.01.2022 15:00

Krajský krizový štáb po týdnu opět zhodnotil koronavirovou situaci. Při aktuálním vývoji nákazy v populaci a s ohledem na vysokou nakažlivost mutace omikron lze očekávat v druhé polovině týdne značný nárůst případů.

foto - jednání KŠ PK 12.01.2022

První záchyt omikronu byl v našem kraji zaznamenán 28. prosince a nyní již máme potvrzeny informace, že jsou záchyty případů omikronu na úrovni 50 %. Náš kraj se tak překlápí do této mutace covidu,“ říká hejtmanka Plzeňského kraje Ilona Mauritzová.

Tuto skutečnost potvrdil ředitel Krajské hygienické stanice Michal Bartoš, který očekává další strmý nárůst případů nemocných. Nejvíce zasaženy jsou v tuto chvíli okresy v okolí města Plzeň.

Michal Bartoš Informoval Krizový štáb, že bude opakovaně žádat Armádu ČR o přidělení dvou mobilních odběrových týmů, které by byly nasazeny ve FN Bory Plzeň a v nemocnici v Domažlicích. „Měly by vyjíždět do případných ohnisek nákazy a jinak budou využívány pro posílení kapacit testovacích míst,“ upřesnil.

Koordinátor lůžkové péče pro Plzeňský kraj Jan Beneš uvedl, že počet hospitalizovaných pacientů klesl a nyní stagnuje. V kraji je momentálně evidováno celkem 101 pacientů, z toho je 76 pacientů ve standardní péči a 25 v intenzivní péči, z toho 9 na umělé plicní ventilaci a 1 na ECMO.

„Aktuální lůžkové kapacity standardní i intenzivní péče postačují ke zvládnutí potřeby covidových hospitalizací. V nemocnicích stále dominují pacienti s původní variantou delta,“ uvedl Jan Beneš.

Na případný nárůst počtu pacientů jsou zdravotnická zařízení v Plzeňském kraji připravena, kapacita je dostatečná.

 

foto: Krizový štáb PK

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24