QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Krbová kamna zažívají renesanci

05.08.2022 16:11

V době, kdy zuří inflace a budoucnost plynu a elektřiny a potažmo jejich cen je nejistá, nalézají lidé útěchu a jistou dávku bezpečí v tradici, jakou jsou krbová kamna.

krb 1

Nejenže jde v dnešní době o nádherný designový kousek, který vdechne teplo a tradici do vašeho domova, ale díky poměrně stálým cenám dřeva, jde také o dostupný a spolehlivý způsob, jak vytopit celou domácnost.

Předají vám nejpříjemnější teplo

Konvenční způsoby vytápění se stávají luxusem, přestože ještě před několika lety se zdálo, že jsou budoucností. Světová situace však namíchala zcela jiné karty a lidé mají strach ze zimní sezóny, kterou by nemuseli být schopni zaplatit. Na trhu je však jednoduché a dostupné řešení pro všechny a jsou jím právě krbová kamna. Ta fungují na bázi sálavého tepla, které může být předáváno buď pouze do dané místnosti, kterou kamna zdobí anebo do celého dobu díky vynálezu teplovodního výměníku. Sálavé teplo, tedy teplo, které neohřívá vzduch, nýbrž ostatní předměty okolo, a tudíž se v místnosti drží lépe a déle, ale hlavně je nám jako člověku mnohem příjemnější a přirozenější, tak zažívá comeback ve velkém stylu.

S výměníkem nebo bez?

Jak už bylo zmíněno, kamna se dokáží bez větších potíží postarat o celý váš dům a pokud hledáte alternativu k plynovému či elektrickému kotli, není jednodušší řešení, protože kamna s teplovodním výměníkem můžete bez obav napojit na svůj stávající otopný systém a nejsou potřeba žádné velké zásahy do vašeho domu. To ušetří nemalé peníze, ale také nervy, což v dnešní době každý jistě ocení. Kamna tak mohou buď zcela nahradit váš stávající kotel nebo díky termostatu kooperovat s kotlem, jak si budete přát.

Mnoho podob, mnoho typů a ještě více barev

Krbová kamna zdaleka nemusí být kachlová, která si jistě většina z nás vybaví a dnes už zdaleka nemusí vypadat jako ta, co měla vaše babička či dědeček na chalupě. Moderní vzhled a výběr mnohdy desítek až stovek barevných odstínů rychle změní váš názor na tento lety prověřený kus nábytku. Milovníky skandinávského designu a moderního vzhledu zase potěší litinová kamna, která jsou, co se akumulačních schopností týče, akumulačním kamnům v patách a zajistí tedy trvající teplo ještě dlouho po tom, co už šli všichni v domě spát a oheň v topeništi vyhasl. Oboje tyto varianty se díky tomuto benefitu hodí spíše do trvale obydlených budov. Na chaty a chalupy pak padnou jako ulitá plechová kamna, která potěší svou cenou, a především také bleskovým ohřátím a předáváním tepla. Takže ve chvíli, kdy přijedete do vymrzlé chalupy, stačí pouze rozdělat oheň a o vše je postaráno během chvilky.

Vždy volte kamna na základě potřebného výkonu

Pokud jste přesvědčeni, že si krbová kamna chcete pořídit, ale nejste si jisti, která by pro vás byla vhodná, ještě důležitější než materiál, ze kterého jsou vyrobena a jaký mají design, bude to, jaký výkon pro vás bude vhodný. Nejjednodušší a nejspolehlivější způsob, jak se ujistit, že jste vybrali správně, je zkonzultovat výběr s odborníky v prodejně kamen. Připravte si proto nejlépe nákres místnosti, kde kamna budou, velikost místností, které chcete vytopit a průměrnou tepelnou ztrátu vašeho domu. I s tím vám ale budou schopni na prodejně poradit. Vám už poté zbyde pouze těšit se z tepla a kouzla plápolajícího ohně v kamnech.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24