Kriminalisté podezírají studenta práv z kyberšikany. Hrozí mu až pět let!

29.11.2021 17:01

Plzeňští kriminalisté po více jak roční práci odhalili pachatele kyberšikany, který působil v rámci celé České republiky. Obviněn je čtyřiadvacetiletý student z právnické fakulty.

Klávesnice Pixabay

V červnu minulého roku přijali policisté z územního odboru Plzeň – venkov oznámení o vydírání přes internet. Šestadvacetiletý oznamovatel se na internetovém portálu seznámil s údajnou ženou a po krátké konverzaci prostřednictvím e-mailu po něm žena požadovala intimní fotky, které jí poškozený poslal. Na základě těchto fotek ho začala vydírat, že fotky rozešle všem přátelům na sociálních sítích a celé rodině. Muž ve strachu ženě zaslal částku ve výši 60 dolarů.

V průběhu prověřování případu se kriminalistům podařilo najít další poškozené, a to devětadvacetiletého muže ze středních Čech, který na základě nátlaku z uveřejnění jeho intimních fotek domnělé ženě zaslal elektronické dárkové poukázky do obchodu s elektronikou ve výši deset a půl tisíce korun.

„Dále se podařilo vyhledat poškozenou devatenáctiletou ženu, která se v červnu roku 2020 přes internetový portál seznámila s mužem, který ji na základě zaslané fotografie dekoltu začal vydírat. Požadoval po ní poslání finanční hotovosti nebo intimních videí. Poškozená nátlaku odolala a podezřelý muž její fotku rozšířil na sociální síti mezi její přátele. Žena v době spáchání trestného činu nedosáhla plnoletosti a pachatel byl s touto skutečností z jejich komunikace srozuměn,“ uvedla policejní mluvčí Eva Červenková.

Kriminalisty všechny zjištěné informace zavedly do malé obce ve Středočeském kraji, kde měl bydlet pachatel výše popsaného jednání. V březnu letošního roku policisté v rámci prověřování případu provedli na adrese trvalého pobytu podezřelého domovní prohlídku, při které zajistili značné množství elektroniky mimo jiné i stolní počítač, kalendář, různé písemnosti a šanony s dokumenty. V rámci domovní prohlídky policisté zajistili také dron, který byl dle všeho zakoupen za získané dárkové poukázky.

Výše popsaného jednání se měl dopustit obviněný čtyřiadvacetiletý student 5. ročníku jedné právnické fakulty.

Muž vystupoval na internetu pod různými jmény, ale i jako žena, měl založeno několik e-mailových schránek a několik uživatelských profilů. V případě pravomocného rozsudku soudu obviněnému muži hrozí trest až pět let odnětí svobody, dodala Červenková.

 

foto: Pixabay

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24