Kriminalita v Plzeňském kraji za loňský rok klesla, vliv má i pandemie

21.01.2021 11:45

Za dvanáct měsíců minulého roku evidovali policisté v Plzeňském kraji celkem 8 996 trestných činů. Ve srovnání s rokem předloňským je to o 1 328 případů méně.

ilustrační foto_QAP foto (36)

Jedním ze stěžejních úkolů pro rok 2021 je vyhledávání a následné objasňování trestné činnosti. „Jednou z hlavních priorit letošního roku pro nás bude drogová problematika. V této souvislosti je pro nás také důležitá oblast silničního provozu, a to řízení motorových vozidel pod vlivem omamných a psychotropních látek. Dále nemůžeme podceňovat ani problematiku migrace, které se budeme rovněž v následujícím období věnovat,“ uvedl ředitel Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje Jaroslav Vild.

Celková trestná činnost má klesající trend, stejně tak jako v letech předešlých se pachatelé i v minulém roce 2020 nejvíce dopouštěli majetkové trestné činnosti. V rovině majetkové kriminality převládají krádeže prosté a krádeže vloupáním.

Mezi nejčastěji evidovanou trestnou činnost patřily případy úmyslného ublížení na zdraví, nebezpečné vyhrožování a loupeže. "Nárůst v počtu skutků policisté zaznamenali u zvlášť závažného zločinu vraždy, kterých jsme evidovali v počtu 10 případů, přičemž v 6 případech sehrály roli osobní vztahy. V sedmi případech se jednalo o kvalifikaci vraždy ve stádiu pokusu a ve zbývajících třech případech šlo o dokonaný trestný čin. Z celkového počtu, vyjma jednoho případu, byly všechny objasněny. V posledním případu, který byl kvalifikovaný jako zvlášť závažný zločin vraždy ve stadiu pokusu, kriminalisté vedou prověřování s podezřelou osobou," dodala mluvčí policie Hana Kroftová.

Naopak policisté zaznamenali nárůst znásilnění a pohlavního zneužívání. A to o 30 případů více než v roce 2019.

V rámci porovnání jednotlivých územních odborů a Městského ředitelství policie Plzeň nejvíce trestných činů evidovali policisté v Plzni. Tato skutečnost je dána tím, že v krajském městě je vysoká koncentrace osob a anonymní prostředí.

Foto: Qap.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24