Krizový štáb zhodnotil covidovou situaci v kraji. Je stále vážná

24.11.2021 15:02

Nemocnice rozšířily kapacity intenzivní péče a všechny školy prošly v pondělí 22. listopadu povinným testováním. Výpomoc Armády ČR už využívají i nemocnice v Domažlicích a Sušici. Přinášíme také aktuální informace o očkování.

nemocnice PK

Krizový štáb Plzeňského kraje zhodnotil situaci v nemocnicích. Epidemická situace v Plzeňském kraji se i nadále lineárně zhoršuje. V posledním mezitýdenním srovnání došlo k nárůstu o 16,2 %, celkem se jednalo o 5 404 případů.

Nejvíce se onemocnění v současné době vyskytuje v dětských věkových skupinách od 0 do14 let a od 15 do 19 let a poté ve věkové skupině od 55 do 64 let.

S ohledem na vzrůstající počet onemocnění v dětských věkových skupinách posílila Krajská Hygienická Stanice Plzeň kapacitu telefonních linek, aby mohla být lépe řešena situace ve školách.

V počtu hospitalizovaných pacientů pokračuje v Plzeňském kraji nárůst 8 osob denně na lůžka standartní péče. Podle koordinátora lůžkové péče pro Plzeňský kraj Jana Beneše je tlak na intenzivní péči setrvale vysoký. „K dnešnímu dni 24. listopadu je v Plzeňském kraji hospitalizováno 260 pacientů s onemocněním covid-19, z toho 53 jich je na intenzivní péči a 22 na UPV,“ vyčíslil Beneš.

Ve všech lůžkových zdravotnických zařízeních v Plzeňském kraji jsou vytvořena oddělení pro covidové pacienty. Největší je ve Fakultní nemocnici Plzeň, kde je nyní hospitalizováno 140 s covidem, z toho 30 jich je na intenzivní péči. Převažují pacienti neočkovaní. Kapacity nemocnic jsou v tuto chvíli dostačující a jsou připraveny i pro případný další nárůst případů.

V tuto chvíli tudíž nehrozí a nedochází v Plzeňském kraji k personálnímu ohrožení zajištění pobytových sociálních služeb.

K 22. listopadu bylo na území Plzeňského kraje z celkového počtu 4 172 klientů pozitivních 61. Z cca 2800 zaměstnanců je v oblasti sociálních služeb v pracovní neschopnosti 267.

Testování ve školách stále pokračuje.

V pondělí 22. listopadu proběhlo plošné testování žáků základních a středních škol antigenními testy. Testováním projdou také v následujícím týdnu 29. listopadu. V uplynulém týdnu řešila Krajská Hygienická Stanice Plzeň 137 škol a školských zařízení, kde došlo k výskytu covid-19. V karanténě bylo celkem 4398 žáků a 47 pedagogů. Žádná ze škol nebyla uzavřena.

V nemocnicích vypomáhá Armáda ČR.

Od 12. listopadu byla znovu aktivována možnost pomoci Armády ČR ve zdravotnických a sociálních zařízeních. V současné době tuto výpomoc využily Domažlická nemocnice a Sušická nemocnice. Armáda také nabídla pro Plzeňský kraj pomoc dvou odběrových mobilních týmů,  z nich je jeden k dispozici ve Fakultní nemocnici Plzeň.

Průměrně je v Plzeňském kraji denně naočkováno 2500 až 3000 osob.

K dnešnímu dni bylo v Plzeňském kraji vyočkováno celkem 715 265 dávek. Dokončené očkování oběma dávkami má za sebou již 341 617 lidí a třetí posilující dávkou je očkováno 35 916 osob. Hejtmanka Plzeňského kraje Ilona Mauritzová uvedla, že Plzeňský kraj patří v krajském srovnání k nejlepším, neboť čekací doba po zaregistrování do systému je pro očkování 1. a 3. dávkou do 5 dní.

Podle Ilony Mauritzové také není potřeba na území Plzeňského kraje vyhlašovat nouzový stav. „My nyní potřebujeme, aby občané dodržovali stávající opatření a předpisy, chránili se před nákazou a nechali se očkovat,“ prohlásila.

 

foto: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24