QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Lákavá pracovní nabídka na internetu? Dejte si pozor, může se jednat o podvod!

06.08.2020 15:46

Z běžné pracovní nabídky inzerované na internetu se vyklubala trestná činnost. Policisté varují před podobnými nabídkami na internetu a upozoňují, že se můžete dostat až na hranu zákona. Kdy je to možné?

bankovní karty

Nebezpečí číhá všude. O tom se přesvědčila i mladá žena, která na internetu reagovala na inzerát s poptávkou po administrativní činnosti spojené s registrací na burze, a to za měsíční fixní odměnu 15 000 korun i s případnými bonusy.

"Prostřednictvím e-mailové adresy jí byly poskytnuty informace od inzerentky, která vystupovala pod smyšleným jménem, že hledá někoho, na koho bude veden bankovní účet s tím, že o těchto obchodech neměl nikdo jiný vědět. Mladá žena souhlasila a založila si přes internet bankovní účet, který zaktivovala a ID a PIN do internetového bankovnictví poskytla neznámé osobě, za což jí byla poskytnuta odměna ve výši necelých dvou tisíc korun. Instrukce od neznámé ženy dostávala poptávající pouze e-mailovou formou. Na předmětném bankovním účtu se v brzké době začaly odehrávat podezřelé finanční transakce v připsaných částkách celkem za více jak 600 tisíc korun, které byly později zjištěny jako výnosy podvodného jednání neznámého pachatele," informuje o případu policejní mluvčí Veronika Hokrová.

Jednání mladé ženy ovšem mělo trestně právní důsledky.  "Umožnila cizí osobě z nedbalosti zastřít původ věci větší hodnoty, která je výnosem z trestné činnosti na území České republiky nebo v cizině," dodává policejní mluvčí. Plzeňští kriminalisté 20letou ženu obvinili ze spáchání přečinu legalizace výnosů z trestné činnosti z nedbalosti, za což jí v případě pravomocného rozhodnutí může hrozit až roční trest odnětí svobody.

Policisté před podobnými nabídkami varují a doporučují obezřetný přístup. "Důkladně si ověřte, že se jedná o zákonnou nabídku, upřednostňujte osobní setkání a sepsání pracovní smlouvy či dohody o provedení práce aj. Pokud se vám inzerovaná nabídka bude zdát podezřelá, nereagujte na ni a raději vše ohlaste na Policii ČR na linku 158. Cizí osobě neposkytujte informace k vašemu osobnímu ani jinému bankovnímu účtu nebo jej pro jiného nezakládejte," sdělila k případu Veronika Hokrová.

 

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24