Lanovka na Pancíř oslaví padesátku, proběhne i sjezd na historických lyžích!

24.12.2021 12:02

Lanovka na šumavský Pancíř patří mezi nejstarší v Čechách. Už za několik dní, na konci roku, se budou konat oslavy 50. výročí této lanové dráhy. Lanovka jezdí už od roku 1971.

Pancíř (4)

Na Železnorudsku se bude 30. prosince slavit 50. výročí lanové dráhy Pancíř, proběhne sjezd z Pancíře na historických lyžích!

„Oslava výročí lanovky se bude konat 30. prosince. Návštěvníci se mohou těšit na výroční turistickou známku, turistickou vizitku a krásnou samolepku. V rámci programu bude připravené občerstvení i živá muzika,“ uvedl starosta Železné Rudy Filip Smola.

Pro zájemce budou už dopoledne vydávány pamětní listy. Po poledni se na start vydají první závodníci, pojedou z Pancíře na historických lyžích. Děti do 12 let a senioři nad 65 let budou moci jet na vrchol Pancíře lanovkou zdarma. Ostatní mohou využít slevu 25 %.

Lanovka na šumavský Pancíř je jedna z nejstarších lanovek v České republice.

Projekt dvouúsekové jednosedačkové lanové dráhy vznikl v roce 1963, o rok později začaly stavební práce a koncem roku 1970 byl zahájen zkušební provoz. Oficiálně začala lanovka přepravovat turisty v roce 1971.

Lanovka má délku 2740 metrů a překonává převýšení 348 metrů, u dolní stanice se nachází parkoviště Kaskády, kde se dá zdarma celoročně parkovat. Za krásného počasí můžete z Pancíře spatřit Alpy.

ilustrační foto

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24